Spildevand skal ikke ud i naturen

DEBAT: Vi kan ikke længere acceptere de mange spildevandsoverløb, der forurener drikkevand og badestrande, skriver Eyvind Vesselbo (V).

Af Eyvind Vesselbo (V)
MF, miljøordfører

Vi har igennem de sidste ti år oplevet en udvikling på spildevandsområdet, som nu begynder at få nogle alvorlige konsekvenser for ikke blot vore sårbare områder, såsom søer og vandløb, men også vores mange dejlige badestrande. Problemet er, at spildevandet fra vores kloakker i langt højere grad end tidligere løber over med store problemer til følge.

Når det regner voldsomt, kan det give store problemer. Det har beboerne i områder i Greve oplevet for et stykke tid siden, da deres huse blev oversvømmet af vand fra kloakker, som ikke kunne rumme den megen nedbør. Det samme var tilfældet for nogle borgere i Lyngby/Tårbæk Kommune. Mange andre steder i Danmark har man oplevet det samme.

Strande mister Blå Flag 
Det er ikke kun husene, der bliver oversvømmet. Også vores badestrande er i fare i forbindelse med de mange overløb fra kloakkerne. Ved kraftigt regnvejr løber det urensede kloakvand lige ud i vandet ved vores badestrande. Det betyder, at badevandskvaliteten mange steder ikke lever op til de grænseværdier, som er sat for et rent og ufarligt badevand. Derfor har mange strande bl.a. rundt om Sjællands nordkyst i sommer fået frataget deres Blå Flag, som betyder, at badevandskvaliteten lever op til badevandsdirektivet. Også syd for Helsingør og helt ned til Københavns Kommune er der problemer med badevandskvaliteten på grund af overløb fra kloakvand.

Det er ikke blot i Nordsjælland, der er problemer. Det er over hele landet. Hvor også vores søer, vandløb bliver ramt af denne form for forurening. Det er ikke et nyt fænomen. Problemet er, at man mange steder har accepteret, at disse overløb har fundet sted. Begrundelsen har hidtil været, at det er alt for dyrt at sætte en stopper for disse problemer. Argumentet har også været, at disse overløb ikke var så hyppige, så når de fandt sted, så forsvandt forureningen meget hurtigt.

Større indsats 
Problemet er nu, at disse overløb sker meget oftere end tidligere. Samtidig har de nu fået den konsekvens, at mange af vores mest populære strande har mistet det Blå Flag. Hvilket kan få stor betydning for den enkelte kommunes besøg af turister. Så det er blevet et meget væsentligt problem. Samtidig bruger vi mia. kr. på at forbedre vores vandmiljø i netop søer og vandløb og fjorde bl.a. gennem nedbringelse af kvælstof- og fosforudledningen fra landbruget. Det er derfor paradoksalt, hvis forureningen fra spildevandet skal have lov til at ødelægge vores natur og miljø.

Det er derfor besluttet i aftalen om 'Grøn vækst', at der skal gøres en større indsat for at få stoppet oversvømmelserne fra vores kloakker, samt sikre at det urensede spildevand ikke forurener vores sårbare områder, samt at sikre vores badestrande gennem at badevandskvaliteten lever på til grænseværdierne i badevandsdirektivet.

Vi kan ikke længere bare acceptere, at spildevandet løber urenset ud i naturen.

Forrige artikel Derfor kritiserer vi Grøn Vækst-planen Næste artikel Ny natur, nye skove = nye muligheder