Mere natur skal føre til mere adgang

DEBAT: Alle danskere skal kunne færdes i private skove døgnet rundt. Det er en af de målsætninger, som Friluftsrådet vil forfølge i de kommende år.

Af Jan Eriksen,
Direktør, Friluftsrådet

Friluftsrådet har på sidste uges generalforsamling ændret fokus. Rådets medlemsorganisationer har tidligere bedt bestyrelsen gå foran, og det sker nu, hvor Friluftsrådet stiller tre overordnede målsætninger:

  • Ret til fladefærdsel i privatejede skove

  • Ret til stilfærdig færdsel langs ledelinier (diger, hegn, vandløb, bræmmer m.m.) i det åbne land

  • Ret til at færdes i privatejede skove døgnet rundt

Og hvorfor så lige det? Jo, de senere år er der blevet genoprettet natur rigtig mange steder, bl.a. i ådale og vådområder. Der er plantet ny skov, men der er ikke taget nok højde for, at de nye naturområder også skal være tilgængelige.

Mere adgang
Så når regeringen i sin udmelding lægger vægt på, at folk skal have mulighed for flere naturoplevelser, så er det for os klart, at det hænger sammen med mere adgang.

At vi politisk fokuserer på disse tre emner betyder imidlertid ikke, at vi ikke inddrager og tager højde for andre adgangspolitiske emner. Men jeg mener, at vi med disse tre tager fat i de allervigtigste områder, når vi taler om adgang.

De tre krav vil givetvis ikke være lige lette at opnå, og de vil også for nogle lyde kontroversielle, men ikke desto mindre vil vi arbejde for dem. Da vi sidst forhandlede en afgangsaftale på plads, brugte vi og andre mange kræfter, og vi fik reelt kun mindre justeringer igennem. Derfor dette initiativ.

Friluftsrådet er sat i verden for at fremme friluftsliv og naturforståelse, og det gør vi i dialog med vore organisationer. For at vi kan få kød og blod på de overordnede mål, afholder vi en møderunde med vore medlemmer.

Landbruget skal med i dialog
Vi har opfordret dem til, at de i deres egne organisationer formulerer deres adgangspolitik, som kan kvalificere dialogen.

Da Friluftsrådet sjældent er kendt for en "alt-eller-intet"-holdning, vil vi naturligvis også invitere skovbrugets og landbrugets organisationer til adgangsdrøftelser.

Det er gennem dialogen og drøftelserne, at vi bliver klogere på hinanden og baggrunden for vore forskellige synspunkter. Hvis vi alle mente det samme, ville der jo ikke være grund til, at vi er forskellige foreninger med forskellige formål.

Forrige artikel Mærker med mening? Mærker med mening? Næste artikel Klimasvigt i vandplanlægningen?