Klimasvigt i vandplanlægningen?

DEBAT: Miljøcentrene inddrager ikke klimaforandringerne i de kommende vandplaner, der skal implementere vandrammedirektivet. Det er problematisk, skriver dagens debattører, som har undersøgt problemet.

Af Sanne Vammen Larsen,
Phd.-stud., AAU/Rambøll
og Thorkild Feldthusen Jensen,
Markedsdirektør, Rambøll

Der er stigende opmærksomhed omkring klimaændringer som en væsentlig faktor i myndighedernes planlægning. På internationalt plan kæmpes der med imødegåelse af klimaændringer, og på nationalt plan har den danske regering øget fokus på klimaspørgsmålet.

På en anden front udarbejdes der netop nu i miljøcentrene med de nye vandplaner, som skal udarbejdes jf. EU's vandrammedirektiv og miljømålslov.

En rundspørge til landets syv miljøcentre viser, at det er besluttet hovedsageligt ikke at tage hensyn til konsekvenserne af klimaændringer i den første generation af de nye vandplaner på grund af manglende tid og viden.

Kraftige regnskyl kan skade naturen
Dette er beklageligt, da klimaændringer potentielt kan have alvorlige konsekvenser for vandmiljøet. Som eksempel forudsiges fremtidens klima at byde på færre, men kraftigere regnskyl, som udgør en risiko for negative ændringer i det biologiske system.

Omvendt er det måske ikke realistisk med en systematisk inddragelse af klimaændringer i vandplanerne på nuværende tidspunkt.

Opgaven er anseelig, og at tilføje klimaændringer og konsekvenserne heraf som en ekstra dimension i vandplanerne - fyldt med usikkerheder og mangel på præcise data - vil gøre opgaven endnu større.

Vandplanerne skal ifølge lovgivningen underkastes en strategisk miljøvurdering, hvor planens konsekvenser for miljøet belyses og vurderes, blandt andet med fokus på klimatiske faktorer.

Grib chancen
Dermed repræsenterer de strategiske miljøvurderinger en mulighed for at tage klimaspørgsmålet op og foretage kvalitative overvejelser, dels af planens virkninger på klimaet, dels af klimaændringers betydning og indvirkning på planen, og på det grundlag foretage afbødning af og tilpasning til klimaændringer.

I rundspørgen udmelder flere miljøcentre da også, at klimaændringer kan komme på dagsordenen i forbindelse med strategisk miljøvurdering af vandplanerne.

Herfra skal lyde en opfordring til miljøcentrene om netop at gribe den mulighed, den strategiske miljøvurdering indebærer, for at inddrage hensynet til klimaændringer i vandplanlægningen - og dermed mulighed for at undgå et potentielt klimasvigt i vandplanlægningen.

Forrige artikel Mere natur skal føre til mere adgang Næste artikel Miljøchef: Ankesystem skaber ventetid i miljøsager