Affald danmarks miljøvurdering er ikke "partsindlæg"

DEBAT: Ingeniøren har kommenteret på et udkast til miljøvurdering af bl.a. forbrænding og medforbrænding. På baggrund af dette udkast udtaler en ph.d.-studerende, at vurderingen er et "partsindlæg" for DONG Energy. Det afviser affald danmark.

Af Hanne Johnsen
Specialkonsulent, affald danmark

Der er pt. stor debat i affaldssektoren i forbindelse med et lovforslag, der muliggør medforbrænding af affald på kraftværker. Det er baggrunden for, at affald danmark har igangsat en miljøvurdering af dedikeret forbrænding, medforbrænding og bioforgasning af affald.

Affald danmark repræsenterer 70 pct. af forbrændingskapaciteten i Danmark og har medlemmer med interesser i både medforbrænding og dedikeret affaldsforbrænding. Derfor har foreningen netop ønsket en neutral miljøvurdering, der kan kvalificere debatten både internt og eksternt.

Miljøvurderingen er lagt i hænderne på DTU's Institut for Vand og Miljøteknologi - et institut, som har stået for en lang række miljøvurderinger og som er en internationalt velrenommeret institution inden for livscyklusvurdering af affald.

Vurderingen forventes afsluttet og offentliggjort i juni måned, men allerede nu er et foreløbeligt rapportudkast kommenteret i Ingeniøren d. 9. maj 2008. Udkastet er bl.a. vurderet af en ph.d.-studerende på Aalborg Universitet, der udtaler, at rapporten er et "partsindlæg" og at "DONG Energy har leveret alle projektforudsætninger og data".

Det er ikke tilfældet. Alle forudsætninger og data, der benyttes i projektet, er vurderet i en projektgruppe bestående af repræsentanter for DTU, DONG Energy samt de 4 store kommunale forbrændingsanlæg: Vestforbrænding, Amagerforbrænding, Århus Kommunes forbrændingsanlæg og Reno Nord.

Miljøstyrelsen og Energistyrelsen har desuden deltaget i en følgegruppe, og der gennemføres en kvalitetssikring ved de to konsulentfirmaer ea-energi­analyse og COWI.

Rapportudkastet indeholder ikke de endelige resultater. DTU regner netop nu på nogle præciseringer, som er aftalt i projektgruppen og afklaret i en kvalitetssikringsproces sammen med Energistyrelsen. Når resultaterne offentliggøres i juni, kommer der forhåbentlig en god og kvalificeret debat om både resultater, forudsætninger og konklusioner.

Affald danmarks egen holdning til emnet kan ses på hjemmesiden: http://www.affalddanmark.dk/om/det-mener-vi/.

Forrige artikel Friluftsrådet forslår naturplan Næste artikel Miljøminister ønsker mere dambrug og mindre forurening