Friluftsrådet forslår naturplan

DEBAT: Netværk mellem nationalparker, statsskove, private skove og naturparker skal binde Danmarks natur sammen, forslår direktør i Friluftsrådet.

Af Jan Eriksen, Friluftsrådet

Miljøministeren har sagt, at han har en vision om en naturplan for Danmark. Konservativt Folkeparti havde naturplaner som valgemne. Danmarks Naturfredningsforening har i flere år arbejdet for en naturplan for Danmark.

Den enkelte landmand har mulighed for at få tilskud til naturplaner på hans matrikel. Samtidigt er det et internationalt mål at sikre, at biodiversitetens tilbagegang stoppes - det såkaldte 2010-mål.

Friluftsrådet har også et bud på en naturplan. Den kalder vi NaturNetværket og det består af nationalparker, statsskove, private skove og naturparker. Hertil kommer private naturplaner. NaturNetværket skal binde naturen sammen i Danmark.

Stort behov for samspil og samarbejde
Så sent som på Friluftsrådets generalforsamling for få uger siden kredsede miljøministeren positivt omkring sin egen vision om en naturplan Danmark uden dog at blive konkret.

Ministeren er bange for, at nationalparkerne skal føre til A- og B-natur. Det skal vi undgå!

Friluftsrådets vision er, at NaturNetværket bliver et fintmasket net af store og små områder, der tilsammen skaber trædesten, korridorer og større sammenhængende landskaber m.v. Vi ved, at den lille vandsalamander kun kan spredes, hvis den har mindre end en km til et fugtigt område. Andre dyr og planter har andre tærskler - netværket skal sikre denne spredning for at stoppe arternes tilbagegang.

Opfordring til ministeren
Vi skal i gang med arbejdet nu, og Friluftsrådet vil opfordre miljøministeren til at samle de mulige samarbejdspartnere til et partnerskabsprojekt. Ydermere vil vi afsætte midler til, at vi i nogle få forsøgsområder kan gøre erfaringer med NaturNetværket.

Mit håb er, at NaturNetværket også vil skabe en mere ligelig fordeling af muligheder for naturoplevelser for landets befolkning.

Forrige artikel Nøglen til GMO-fremtiden sidder i forskningsdøren Nøglen til GMO-fremtiden sidder i forskningsdøren Næste artikel Affald danmarks miljøvurdering er ikke "partsindlæg"