Pokerspil med forbrugernes penge

VAND: Lovforslaget til modernisering af vandsektoren giver kommunerne muligheder for at spille hasard med forbrugernes penge. Og det er ikke småpenge, der tales om...

Af Bjarne Palstrøm
Miljøchef, DI

...idet mere end 500 mio. kroner er i spil. Med lovforslaget gives der et større spillerum for kommunerne til at udføre indtægtsgivende aktiviteter, der ligger ud over den daglige drift af kommunernes vandforsyninger. Ydermere kan mindre virksomheder blive udkonkurreret af de kommunale forsyningsselskaber.

Det er derfor helt uforståeligt, at der politisk tales om, at der nu skal etableres en minimumsgrænse på 5 procent af omsætningen for de tilknyttede aktiviteter sådan, som det kendes fra elsektoren. Det svarer til mere end 500 mio. kroner, da forbrugerne p.t. betaler mere end 11 mia. kroner om året i afgifter til vandsektoren. I sidste ende bliver det således forbrugerne, som skal hæfte for regningen, hvis investeringer i de tilknyttede aktiviteter i de kommunaltejede forsyningsselskaber går galt.

Eksempelvis er det de kommunaltejede forsyningsselskabers opgave at stå for lægning af nye kloakrør ud til forbrugerne, mens samtidig kan de i et tilknyttet selskab tilbyde forbrugerne VVS-arbejde og rådgivning, når toiletter og badeværelser skal kobles til de nye kloakrør. Hermed bliver de kommunale forsyningsselskaber direkte konkurrenter til eksisterende virksomheder.

Vi finder, at denne kattelem for kommunerne skal lukkes omgående. Formålet med moderniseringen er at effektivisere vandsektoren og skabe større gennemsigtighed i vandpriserne. En analyse har tidligere vist, at der årligt kan hentes besparelser på 1 mia. kroner, som lige nu ikke kommer forbrugerne til gode.

Hertil kommer, at der allerede i dag er store uklarheder omkring kommunernes fastsættelse af deres vandpriser. Vi har tidligere fremlagt en analyse, som blandt andet viser sig, at forbrugerne skal betales 20 kroner pr. kubikmeter vand i landets dyreste kommune, hvorimod borgerne i landets billigste kommune skal betale 2 kroner. Helt tilsvarende forskelle findes på spildevandspriser, målerafgifter, tilslutningsafgifter mv.

Med miljøministerens lovforslag om tilknyttede aktiviteter risikerer forbrugerne at komme til at betale for mere end den ydelse, de får. Og kommunerne får et smuthul til at deltage i forretningsaktiviteter, som ligger klart uden for kommunalfuldmagtens intentioner om kommunale opgaver inden for forsyningsområdet.

Et gammelt ordsprog siger "skomager, bliv ved din læst". Det gælder også i denne sag, hvor forbrugerne bør kunne regne med, at de kun betaler for den ydelse, som de får. Kommunaltejede vand- og spildevandsforsyninger skal derfor gøre det, de er bedst til og ikke have mulighed for at spekulere i aktiviteter, der ligger uden for deres kerneområder.

Forrige artikel Intelligente kørselsafgifter ønskes! Næste artikel DANVA skyder tilbage på DI