Wium-Andersen: Biodiversitet går snart op i røg

DEBAT: Mens flere politikere har set sig lun på urørt skov, lægger Naturstyrelsen an til at fælde netop de træer, der har størst værdi for biodiversiteten, skriver biolog Søren Wium-Andersen. Stop det, lyder hans budskab.

Af Søren Wium-Andersen
Biolog og cand.scient.

”Vigtige danske skove er i ugunstig tilstand, når det gælder biodiversitet. Der er for få gamle træer og for lidt dødt ved i skovbunden, og det skal der være, hvis planter og dyr skal trives og udvikle sig.”, skrev Naturstyrelsen i en pressemeddelelse i 2013, da styrelsen afsluttede sin indrapportering om den danske natur til EU. 

Regeringen har lovet i såvel EU som i internationale fora, at den vil forbedre biodiversiteten inden år 2020. Derfor ligger det lige til højrebenet at lade de gamle bevoksninger stå i statens skove. 

Men i stedet for at anvende den medicin, som Naturstyrelsen så levende beskriver i sin pressemeddelelse, bliver styrelsen ved med at fælde de gamle bevoksninger. Det virker provokatorisk. 

Politikerne er på rette vej
Alene i Nordsjælland vil Naturstyrelsen i 2016 fælde cirka 10.000 rummeter i over 120 år gamle bevoksninger. 40 procent heraf er gavntræ, som sælges til industrien. De resterende 60 procent af træet anvendes til flis og brænde. Man kunne have forventet, at den del fik lov til at ligge tilbage i skovbunden til gavn for den biologiske mangfoldighed. Men nej. Det skal også sælges og futtes af.

Et punkt i regeringsgrundlaget er, at der skal udlægges statslig skov til biodiversitetsformål. I Folketinget skal partierne om kort tid forhandle Miljø- og Fødevareministerens udspil om statslig skov til biodiversitetsformål. 

En række af partierne i begge sider af salen har erklæret sig villige til at udlægge urørt skov for at fremme biodiversiteten og dermed beskytte de selvsamme naturværdier, som styrelsen nu vil fjerne fra statens skove. 

For det er statens mest værdifulde bevoksninger, set ud fra et biodiversitets-synspunkt, der nu skal fældes. 

Sæt en stopper for fældningen
Men Naturstyrelsen vælger konfrontationen. 

Anderledes kan det ikke opfattes, når en tonedøv Naturstyrelse fælder løs, ikke kun i Nordsjælland, men også på de andre 15 distrikter, hvor den er gået i gang med den årlige hugst af gamle bevoksninger.

Kan man håbe på en politisk konsensus om at stoppe fældninger, mens forhandlingerne pågår? 

Det tror jeg på. For det vil da være trist, hvis fældninger fortsætter som planlagt af Naturstyrelsen, mens vi venter på, at diskussioner om urørt skov skal begynde og forhåbentlig afsluttes med et positivt resultat. 

Stoppes fældninger ikke, vil der snart kun være nyplantet skov tilbage, som kan udlægges til urørt skov. Det vil sætte mulighederne for mere biodiversitet mindst 100 år tilbage.

Forrige artikel K & R: Giv grønt lys til Kongernes Nordsjælland K & R: Giv grønt lys til Kongernes Nordsjælland Næste artikel Verdens Skove: Nej tak til pseudopark i Nordsjælland Verdens Skove: Nej tak til pseudopark i Nordsjælland