Miljøministeren er igen lokket i en fælde

DEBAT: Naturstyrelsen undgår i en række driftsplaner for skovene at tage stilling til træhugsten. Forsøger styrelsen at lokke miljøministeren i en fælde, spørger Søren Wium-Andersen.

Af Søren Wium-Andersen
Biolog, cand.scient.

Statens skove er opdelt i 18 distrikter eller enheder, der drives efter 15-årige driftsplaner. På ikke mindre end 11 af distrikterne er driftsplanerne udløbet for flere år siden. Så driften af disse skovdistrikter sker nu efter provisoriske planer.

Inden for de sidste par måneder har Naturstyrelsen sendt fem driftsplaner i offentlig høring og samtidig varslet, at flere vil komme i høring til foråret.

Planerne består af en række beskrivende afsnit, herunder et om hugsten, baseret på en opgørelse af skovenes vedmasse. Det fremgår af driftsplanerne for Vestjylland, Vadehavet, Vestsjælland og Nordsjælland, at hugstplanerne ikke indgår, men er under udarbejdelse. Det på trods af, at netop hugsten har givet anledning til mange klager over distrikternes aktiviteter, hvad angår fældning af redetræer, af mere end 200 år gamle ege og bøge og adskillige klager over hugst og flisning i fuglenes yngletid til ugunst for netop de arter, der er baggrund for udpegningen af skove som Natura 2000-områder.

Høringssvarene til de fire nævnte driftsplaner må være, at det er under al kritik, at hugstplanerne er udeladt, hvorfor der er behov for en ny høringsrunde for de fire enheders skove. Indtil der foreligger godkendte drifts- og hugstplaner, bør hugsten stoppes på de fire distrikter!

Er ministeren på glatis? 
Det er godt, at ministeren har fået sat styrelsen i gang med omsider at udarbejde driftsplaner, men det er beklageligt, at embedsapparatet har lokket ministeren på glatis i denne ganske simple sag.

Tidligere er ministeren blevet underkendt, da de første vandplaner var i høring, hvorfor spørgsmålet må være: Er ministeren igen lokket i en fælde? For embedsapparatet er helt klar over, at styrelsens skove er FSC-certificeret, hvorfor driftsplanerne skal indeholde en plan for hugsten.

Specielt i Nordsjælland er mange af egene hugstmodne. Derfor er det helt urimeligt, at hugstplanerne ikke er med i driftsplanen. Herved undgår distriktet en diskussion om egenes bevarelse, mens distriktet fortsætter med at fælde gamle ege med en stammeomkreds på over fire meter på et tidspunkt, hvor statens skove har fået prædikatet, at de har en ugunstig biodiversitetsstatus.

 

Forrige artikel Virksomheder skal tjene penge på genanvendelse Virksomheder skal tjene penge på genanvendelse Næste artikel Grov mistænkeliggørelse af Naturstyrelsen