Giver regeringen køb på randzone-naturen?

DEBAT: Der er rygter om, at regeringen overvejer at droppe randzonerne, men det vil være helt forkert, mener Friluftsrådets formand, Lars Mortensen.

Af Lars Mortensen
Formand, Friluftsrådet

Med vedtagelsen af randzoneloven sidste år blev der endelig taget et vigtigt og reelt skridt på vej mod bedre natur og beskyttelse af vandmiljøet. Og det er en vej, der åbenbart skal holdes fast i og kæmpes for.

Nu er der nemlig forlydender om, at regeringen vil opgive randzonerne og derved give afkald på den miljøbeskyttelse og nye natur, randzonerne medfører. Taler rygterne sandt, bekræfter det desværre nogle faretruende signaler om, at dagsordenen hedder vækst i landbruget, og at dette også med denne socialdemokratisk ledede regering vil komme til at ske på bekostning af miljøet og naturen. Det vækker både undren og foruroligelse hos Friluftsrådet.

Randzonerne blev indført, fordi årtiers forsøg på at få landbruget til at begrænse udledningen af næringsstoffer og sprøjtegifte til natur- og vandmiljø var slået fejl, og konsekvenserne for natur- og vandmiljø blev større og større. Randzonerne er nødvendige for miljøet, og det siger sig selv, at hvis de bliver pløjet op og indgår i landbrugsdriften, så vil landmændene igen kunne køre gylle ud og bruge sprøjtegifte på marker, der ligger lige ned til søer og vandløb. Både overskydende næringsstoffer fra gylle og rester fra sprøjtegifte kan havne i vores vandmiljø. At det er skadeligt for både natur og miljø må da være fuldstændigt indlysende.

Samtidig ville tab af randzonerne betyde det, at op imod 50.000 hektar natur kan forsvinde, og det er natur, der bidrager til at skabe en større sammenhæng og give naturen den plads, den desperat har brug for.

Det er åbenbart endnu en gang nødvendigt at minde de socialdemokratiske ministre om Natur- og Landbrugskommissionens grundige arbejde, der viser nye veje til at forbedre naturen og sikrer et bæredygtigt landbrugserhverv i vækst. Det er ikke Friluftsrådets opfattelse, at regeringen og den nye fødevareminister har givet anbefalingerne den chance, de fortjener.

Friluftsrådet håber, at regeringen har mod til at bygge bro mellem vækst i landbruget og natur- og miljøforbedringer, der er bæredygtige på lang sigt. Det må da også være i landbrugets interesse, at væksten i erhvervet sker gennem innovation og udvikling af bæredygtige teknologier og ikke gennem uholdbar påvirkning af naturresurserne? Natur- og Landbrugskommissionen har peget på løsninger, nu må det være op til regeringen at turde forfølge dem.

 

Forrige artikel EU skal understøtte - ikke overstyre EU skal understøtte - ikke overstyre Næste artikel Jo tak til dansk nano-register