Danmarks Naturfredningsforening er useriøs

DEBAT: Det er useriøst, når DN klandrer kommunerne for ikke at tage hånd om naturbeskyttelse og biodiversitet, mener KTC.

Af Flemming Lehbert Sørensen
Formand, KTC Natur og Overfladevand

Kommunerne har ikke taget ansvaret for truede arter, og kommunerne varetager ikke naturbeskyttelsen godt nok. Det påstår Danmarks Naturfredningsforening (DN), men det er virkelig useriøst, når DN slår plat på kommunale opgaver, som faktisk løses rigtigt godt.

Miljøminister Connie Hedegaard (K) sendte i 2007 et postkort til kommunerne om 'ansvarsarter'. Det var en god ide at gøre opmærksom på, at kommunerne fik nye opgaver med kommunalreformen; men en miljøminister giver ikke decentrale myndigheder opgaver ved at skrive et postkort! Det sker ved udfærdigelse af love og bekendtgørelser, og vi har da heller ikke, på grund af postkortene, følt os forpligtede til at bruge ressourcer på opgaven.

Det ville ikke være hverken praktisk eller effektivt at iværksætte naturplejetiltag på baggrund af mere eller mindre tilfældigt udvalgte 'postkortarter', men det mener DN tilsyneladende.

Det betyder ikke, at kommunerne ikke tager ansvar for biodiversiteten, hvilket fremgår af, at der er lavet rigtig mange naturprojekter ude i kommunerne, og flere kommuner har sat fokus på naturopgaverne ved at udarbejde en samlet naturpolitik for kommunen - naturligvis godkendt i fagudvalg og byråd. Endvidere har mere end 1/4 af kommunerne frivilligt tiltrådt CountDown2010-målsætningen om at standse tilbagegangen af biodiversitet - og dermed også tilkendegivet, at man vil bruge lokale ressourcer på opgaven.

Ingen penge til opgaven
Kommunerne og KL har jo hele tiden været forsigtige med at tage ansvaret for biodiversitetsmålene, fordi den nødvendige indsats ikke har været understøttet af midler til opgaverne. Det har kommunerne siden 2007 meldt klart ud. Teknologirådet holdt en høring i Landstingssalen i 2007 om netop biodiversitetsmålene (se link). Her blev det klart tilkendegivet, at vi ikke kunne tage ansvaret for at nå målene.

På denne baggrund forekommer det altså useriøst, at vi nu alligevel skal hænges op på ansvaret for 'postkortarterne'.

DN skyder som sædvanligt på kommunerne og har ambitioner på kommunernes vegne, som ligger ud over de opgaver, vi reelt har. Gennem lang tid har DN klandret kommunerne for ikke at varetage naturbeskyttelsen godt nok. Efter det afsluttede statslige serviceeftersyn er konklusionen, at DN ikke havde ret i, at kommunerne har slækket på naturbeskyttelsen. Det slog Miljøministeriet fast i februar i år efter en omfattende gennemgang af kommunale naturafgørelser.

Hvad har DN gjort?
DN er lokalt repræsenteret i de Grønne Råd, som de fleste kommuner har nedsat. Fra de råd jeg har kendskab til, har der fra DN's side slet ikke været opfølgende fokus på, at kommunen skulle arbejde med ansvarsarterne, og det står i det hele tage uklart, hvilke konkrete tiltag DN selv har foretaget for at være med til at sikre arternes levesteder- og betingelser.

KTC har forsøgt at få en dialog med DN's direktør om, hvordan kommunerne løser opgaverne. Indtil videre uden held.

 

Forrige artikel Regeringen har syltet EU’s oversvømmelsesdirektiv Næste artikel Ekstremister? - vi stiller jo bare ubekvemme spørgsmål