Regeringen har syltet EU’s oversvømmelsesdirektiv

DEBAT: Behovet for håndtering af spildevandssystemer må stå klart for alle efter weekendens ekstremregn, mener SF's EU-ordfører, der ser frem til, om regeringen vil tage klimaforandringerne alvorligt og implementere EU's oversvømmelsesdirektiv fuldt ud i Danmark.

Af Pia Olsen Dyhr
EU-ordfører for SF

Regeringens talrige udspil, der kaldes det ene eller andet grønne, er som kejserens nye klæder. Man bliver ikke grøn af at bruge ordet, hvis der ikke er noget substans og handling bag.

Regeringens manglende handleplan for klimatilpasning - den seneste fadæse i en perlerække af sager - hvor man ønsker at handle så lidt som muligt på det grønne område - er en mangelfuld implementering af EU's oversvømmelsesdirektiv.

Et direktiv, der har set dagens lys i håb om, at landene risikovurderer, planlægger og forebygger sig ud af et forsat stigende antal oversvømmelser.

Klimaforandringerne ses tydeligere og tydeligere og vi har længe råbt om, at det var tid til at sikre borgerne mod det ekstremvejr, der tager stadig til i hyppighed. Men det ville regeringen ikke.

Direktivet blev fremsat i 2007 og først i 2009 - hårdt presset af deadlinen - blev direktivet implementeret i dansk lovgivning. Vel at mærke i en noget udvandet udgave.

Daværende miljøminister Troels Lund Poulsen mente dengang ikke, at det var relevant for Danmark at implementere det fuldt og derfor lavede man en minimumsimplementering, som udelader oversvømmelser fra spildevands- og afløbssystemer.

Hermed undtager man langt størstedelen af de danske oversvømmelser fra lovgivningen med henvisning til, at de blot er mindre oversvømmelser.

Jeg er helt uenig, og her tror jeg, mange borgere med oversvømmede kældre og virksomheder med ødelagte lagre er enig med mig.

Borgere og virksomheder lider i disse dage under de store vandmasser, der i weekenden ramte store dele af Sjælland. Regeringen står uden en plan for håndtering af de enorme vandmasser klimaforandringerne bringer med sig, fordi de, da tiden endnu var til forebyggelse, der kunne havde forhindret weekendens ødelæggelser, mente, at oversvømmelser fra spildevandsystemer er mindre oversvømmelser.

Da behovet for håndtering af spildevandssystemer må stå lysende klart for alle efter weekendens ekstremregn, ser jeg frem til, om regeringen nu vil tage klimaforandringerne alvorligt. Mon den nuværende miljøminister vil gå imod sin partifælles udtalelser og mene, at der er tale om langt mere end mindre oversvømmelser?

Det vil kræve at hun øjeblikkeligt implementerer EU's oversvømmelsesdirektiv fuldt ud i Danmark. Ellers vil jeg gerne være den der råber: Jamen, de har jo ikke noget grønt tøj på!

Forrige artikel Vind og biobrændsler er både rød og blå politik Næste artikel Danmarks Naturfredningsforening er useriøs