KTC: DN's påstand om naturødelæggelser holder ikke

DEBAT: Danmarks Naturfredningsforening har ikke ret i, at op mod en tredjedel af de beskyttede naturarealer er forsvundet, mener KTC.

Af Flemming Lehbert Sørensen
Formand for KTC's faggruppe for Natur- og Overfladevand

Danmark Naturfredningsforenings såkaldte afsløring af, at naturen forsvinder, bygger på et useriøst grundlag. Det er den klare vurdering fra KTC's faggruppe for Natur- og Overfladevand.

Danmarks Naturfredningsforening (DN) mener at kunne dokumentere, at op mod en tredjedel af naturområderne er forsvundet, siden kommunerne overtog hovedparten af opgaverne med naturbeskyttelse i forbindelse med kommunalreformen.

KTC mener, at DN's angreb på kommunerne efterhånden er trættende, for deres tal holder ikke.

Det skyldes en række forhold:
1. Amternes vejledende registrering af beskyttet natur var mangelfuld og giver derfor ikke et troværdigt billede af områdernes tilstand før kommunalreformen.

2. Mange brakarealer er lovligt pløjet op de senere år. Dette kan 'sløre' det rette billede af situationen.

3. Mange ubeskyttede naturarealer (remiser, hegn m.v.) er rigtignok forsvundet, men er ikke omfattet af naturbeskyttelsesloven. Ingen lovgivning beskytter i dag disse naturtyper.

4. Tekniske problemer med Naturdatabasen, som er del af Miljøportalen.

I KTC er vi enige med DN i, at vi skal arbejde på at få bedre og mere natur og sikre, at den natur, der allerede findes, bevares og plejes. KTC - Natur og Overfladevand vil derfor følge op på KTC's invitation til DN's fagfolk med en opfordring til i fællesskab at drøfte udfordringer i arbejdet med at beskytte naturområderne.

Forrige artikel Uhyrligt at flytte naturopgaver fra kommunerne Næste artikel Kommuner har brugt millioner på braksager - uden kompensation