V: Eurovision var en fejltagelse

DEBAT: Det internationale Melodi Grand Prix, som i år blev afholdt i København, kommer ikke til at tiltrække turister på længere sigt. Og da slet ikke i et omfang, som kan legitimere de 77 millioner kroner ekstra, det kom til at koste. Det skriver Michael Aastrup Jensen (V). 

Af Michael Aastrup Jensen (V)
Kulturordfører

Fint og dyrt skulle det være, da Eurovision blev afholdt i København, og det blev det så sandelig også.

Endda hele 77 millioner kroner dyrere end budgetteret. En stor, gammel fabrikshal skulle ombygges – og ombygningen skulle pilles ned igen efter showet.

Det mest absurde er, at et sted som Herning havde alle faciliteterne stående klar. Og det til en hel anden pris end den, skatteyderne nu kommer til at betale. I stedet blev det trumfet igennem, at Melodi Grand Prix naturligvis skulle holdes i København og ikke så ”langt borte”.

Tiltrækker ikke turister
Beslutningen om København som værtsby blev blandt andet legitimeret ved hjælp af nogle højst tvivlsomme beregninger af ekstra turismeomsætning ved begivenheden samt et gigantisk beløb i form af forventet gratis medieomtale. Sagen er, at gratis medieomtale af en enkelt begivenhed ikke tiltrækker turister på længere sigt. Og slet ikke i et omfang, som kan legitimere et så massivt overforbrug. Og turisterne kommer da slet ikke, fordi man valgte at bruge alle pengene på at ombygge B&W-hallerne – for så at fjerne faciliteterne igen.

Da Malmø skulle afholde det internationale Melodi Grand Prix, fik det private arrangørselskab Live Nation opgaven. Så hvis det absolut skulle ligge i København, kunne man med fordel have sat nogen til det, som faktisk havde erfaring med den slags opgaver – Live Nation er også aktivt i Danmark.

Men nej: Foruden at vælge en lokation, der krævede svimlende 112 millioner at gøre til sceneområde, valgte man at bruge en kreds af arrangører uden nogen form for erfaring med arrangementer af denne størrelse. Det viser sig tilmed, at DR’s generaldirektør har ignoreret et bud på en billigere udgave af grandprixet. Vist var Eurovision en fest, men sikke tømmermænd: Wonderful Copenhagen må nu betale svimlende 600.000 kroner månedligt alene i renter og skylder bl.a. DR næsten 40 millioner kroner.

Foragt for skatteyderne
Det skriger til himmelen. Det er at udvise decideret foragt for skatteydernes penge, at man har været så ødsel. En fadæse på dette niveau må simpelthen ikke få lov at gentage sig. Og den havde næppe fundet sted, hvis man ikke havde givet efter for dem, der ikke kan forestille sig et kulturliv vest for Motorring 3.

Københavneriets pris blev 77 millioner. Det burde måske medføre en smule mere omtanke næste gang, store arrangementer skal placeres i Danmark. Jeg tror i hvert fald, at de københavnske skatteydere vil betakke sig næste gang, deres politikere og kulturpersonligheder bestemmer sig for at holde så stor en fest på deres regning.

Forrige artikel Hesseldahl: Det Kongelige Teater er for alle Hesseldahl: Det Kongelige Teater er for alle Næste artikel Digitaliseringen udfordrer danske medier Digitaliseringen udfordrer danske medier