Replik fra Nationalmuseet: Nej, Sandberg. Vi har ikke skeletter i skabene 

Debatten om god ledelse i kulturlivet er vigtig. Men det er misvisende, når Jane Sandberg nævner Nationalmuseet på listen over dårligt ledede kulturinstitutioner, skriver Jane Felding. 

Jane Sandberg, museumsdirektør på Enigma, opfordrer i et indlæg i Altinget 12. oktober den kommende kulturminister til at tage hånd om dårlig ledelse på landets kulturinstitutioner.  

Sandberg skriver, at skeletterne er raslet ud af skabene, og hun fremhæver blandt andet DR’s pigekor, Aros, Arken og Nationalmuseet.* 

For at sikre, at der ikke sker misforståelser, vil jeg for en god ordens skyld lægge nogle fakta på bordet omkring Nationalmuseets arbejdsmiljø.  

Vi arbejder nemlig kontinuerligt og professionelt med at sikre, at Nationalmuseet fortsat er en attraktiv og rar arbejdsplads. Og det går faktisk ret godt.  

Gode resultater fra APV’en 

I vores seneste arbejdspladsvurdering (APV) fra 2020, som i øvrigt er gennemført af Rambøll, viser benchmark, at arbejdsmiljøet på Nationalmuseet er bedre end sammenlignelige virksomheder på en række væsentlige områder. 

Lad det være sagt med det samme, at der altid er områder, hvor der kan arbejdes mere med trivslen. I en stor organisation vil der altid være nogle områder, der skal have mere opmærksomhed end andre, og det arbejder vi løbende på. 

Vores seneste APV viser dog, at Nationalmuseet benchmarker højere end gennemsnittet på samtlige af følgende områder: Overordnet tilfredshed, motivation, engagement, stolthed, loyalitet, ambassadørvillighed, nærmeste leder og fysisk arbejdsmiljø. 

Det er derfor helt misvisende at nævne Nationalmuseet på en liste over kulturinstitutioner, der har været præget af dårlig ledelse. 

Mediedebatten fra 2021 var misforstået 

Misforståelsen skyldes formentligt en mediedebat i 2021, hvor det blev fremhævet, at 30 procent af de ansatte i afdelingen for Forskning, Samling og Bevaring udtaler en grad af mistillid til direktionen.  

{{toplink}}

Artiklerne nævner dog ikke, at det samme kun gør sig gældende for 16 procent af alle museets ansatte. Imens er 60 procent af medarbejderne på Nationalmuseet tilfredse med direktionen. 

I mediedebatten så man også bort fra, at medarbejderne i afdelingen for Forskning, Samling og Bevaring angiver deres generelle tilfredshed til at være 4,2 ud af 5, hvilket er på niveau med museets øvrige afdelinger.   

Der er således tale om en langt mindre grad af utilfredshed, end det man ellers har kunnet få indtryk af i mediedebatten.  

Nationalmuseet hilser debatten om god ledelse i kulturlivet velkommen, men vi insisterer på, at den bliver ført på et oplyst grundlag. 

*Altingets redaktion har i Jane Sandbergs indlæg præciseret, at det drejer sig om en specifik afdeling under Nationalmuseet. Originalt fremgik det i indlægget, at det omhandlede hele Nationalmuseet.

Forrige artikel Danske Biblioteker: Vi har både fællesskab og demokrati på hylderne Danske Biblioteker: Vi har både fællesskab og demokrati på hylderne Næste artikel Dansk Musiker Forbund: Inflationskrisen kan blive fatal for musikbranchen Dansk Musiker Forbund: Inflationskrisen kan blive fatal for musikbranchen