Jørgen Ramskov: Politikerne skal turde finde finansiering til dansk indhold

DEBAT: Et nyt medieforlig skal sikre, at tech-giganter betaler til det økonomiske kredsløb som andre mediehuse i Danmark. Og så skal vi have et stærkere, men også langt mere åbent DR, skriver Jørgen Ramskov.

Af Jørgen Ramskov
Afgående direktør, Radio24syv / Kommende direktør i Producentforeningen

Kulturminister Joy Mogensen har bedt sit ministerium støve to væsentlige rapporter om danske medier af.

Rapporterne – "Fremtidens danske indholdsproduktion" og "Globaliseringen af den danske mediebranche"-  udkom i 2017 og slog fast, hvilke kæmpeproblemer den danske mediebranche står over for i forhold til de internationale tech-giganter. 

Af uransagelige grunde blev rapporterne kørt på Kulturministeriets fjernlager, og deres analyser var derfor stort set fraværende i det smalle medieforlig.

Derfor er Joy Mogensens besked til embedsmændene løfterig. Måske får vi omsider et medieforlig om andet og mere end DR, og hvor mange journalister der skal bo 110 km vest for hovedstaden.

Jeg tror, der er bred politisk enighed om, at Danmark både har brug for en stærk og offentlig finansieret public service – og samtidig også stærke og sunde private medier, så danskerens har et mangfoldigt tilbud med høj kvalitet.

Et åbent og venligt DR
Det kræver, at alle bidrager – også de internationale tech-giganter.

Det er ikke nok at suge annoncekroner ud af landet, placere overskud i skattely og unddrage sig betaling af rettigheder til de kreative. 

Politikerne må tage fløjlshandskerne af og kræve af Google, Facebook, Youtube, Netflix og HBO, at de betaler til det økonomiske kredsløb på samme måde som andre mediehuse i Danmark. Det kredsløb har indtil nu sikret danskerne et udbud af høj kvalitet.

Undskyldningen om, at Margrethe klarer ærterne i EU, holder ikke. Andre lande har turdet, og nu er det Danmarks tur.

Et sundt og mangfoldigt medieudbud i Danmark kræver også et stærkt DR. Men som Pippi vist nok sagde: "Den, som er vældig stærk, skal også være vældig rar."

Vi skal have et åbent DR, som deler indhold med andre end Youtube og Facebook, som lægger produktion ud, så vi får gavn af alt talent i Danmark – ikke kun det, som på et givet tidspunkt er ansat i DR. Et nyt medieforlig skal sikre, at DR også gør private medier stærke og anerkender, at andre end DR kan skabe fantastisk public service.

Ingen vision i finanslovsudspil
DR ser ud til at være vågnet af dvalen og spiller nu offensivt ud. Omsider. 

Den næste runde besparelser skal væk og armslængden tilbage. Helt rigtige krav, hvis politikerne ellers står ved deres mange og smukke ord om at styrke dansk kultur, identitet og sammenhængskraft.

Det var nærmest grotesk at de partier, som talte højest om præcis de behov, så fjernede 7-800 millioner fra dansk indholdsproduktion i medieforliget. De penge skal tilbage. Ikke nødvendigvis alle sammen til DR, andre kan også løfte opgaven og skabe uafhængigt og interessant indhold til danskerne. Men politikerne skal finde pengene – alt andet er utroværdigt.

Hvor skal de så komme fra? Regeringens udspil til en finanslov er uden vision på medieområdet. Punktum. Selv en lille kompensation for besparelserne gennem at hæve bevillingen til public service-puljen er væk.

Det er desværre fortsat Finansministeriet, der beslutter danskerens medieudbud. 

"Happy hour" for tech-giganter.

Gør op med den asociale beskatning
Jeg håber, at vi har kultur- og mediepolitikere, som vil og tør finde finansiering til mere dansk indhold.

Et bud er forslaget fra de Radikale, SF og Enhedslisten om, at streamingtjenesterne skal bidrage med fem procent af deres omsætning i Danmark til finansiering af dansk indhold. Et krav DF kan støtte.

Streamingtjenesterne forventes at omsætte for over to milliarder kroner i 2023. Penge, der blandt andet er tjent på indhold, som vi alle har betalt for via samfundets investeringer i kultur. De skal bidrage.

Et andet bud er at ændre finansieringen af public service. Licensen blev som bekendt erstattet af et nedsat personfradrag for alle. Hokus pokus, finansieringen af public service er stadigvæk social skæv.

Jeg gad godt høre forklaringen på, hvorfor public service skal finansieres mere asocialt end for eksempel kirkeskatten.

Enhedslisten har foreslået, at public service fremover skal finansieres via højere bundskat. Det sikrer progressiv beskatning, og det vil ifølge Skatteministeriets beregninger skaffe yderligere 7-800 millioner til dansk indhold.

Vi er stadig heldige i Danmark. Vi har masser af talent og en stærk og uafhængig mediebranche. Endnu.

Nu mangler vi bare stærke og modige mediepolitikere.

Forrige artikel Loud om nyt medieforlig: Skru ned for konflikter og op for inddragelsen af unge Loud om nyt medieforlig: Skru ned for konflikter og op for inddragelsen af unge Næste artikel KD til DR: I svigter jeres ansvar, når I ikke dækker politik uden for storbyen KD til DR: I svigter jeres ansvar, når I ikke dækker politik uden for storbyen