Nu skal nævn afgøre Radio Louds fremtid. Her er tre scenarier

Danmarks mest omdiskuterede radiostation skal evalueres. Senest 1. maj skal Radio Loud aflevere deres første årlige redegørelse til Radio- og tv-nævnet, der skal afgøre radiokanalens fremtid på DAB-båndet.

Det var en stor overraskelse i efteråret 2019, da Radio- og tv-nævnet tildelte Radio Loud en sendetilladelse foran den populærere Radio24Syv, der dermed måtte lukke og slukke efter otte år på FM-båndet.

I stedet overtog den nye ungdomsradio og gik i luften 1. april 2020.

Men det har været et år, der for den nyopstartede radiosatsning har været præget af hård modstand og beskyldninger, som flere gange har trukket overskrifter i medierne: Om dårlige lyttertal og falske anmeldelser af deres egne podcasts blandt andet.

Kort sagt har kritikken ikke været til at overse, og den har givet genlyd helt ind på Christiansborg, hvor Radio- og tv-nævnets beslutning om at give Radio Loud plads på sendefladen til fordel for Radio24Syv har skabt heftig debat.

Minister skuffet

Af politikere er radiostationen blevet betegnet som en "regulær medieskandale", og selv kulturminister Joy Mogensen har på et samråd erklæret sig "utroligt skuffet og forundret over det, som Radio Loud sender, på baggrund af det, som de bød ind med".

Men hvad er status på Radio Loud efter et år i æteren?

Netop det spørgsmål skal Radio- og tv-nævnet tage stilling til senere på året på baggrund af en redegørelse fra kanalen om, hvordan de blandt andet bruger de omkring 260 millioner kroner, de modtager i public service i en fireårig periode frem til 2024. Redegørelsen skal lande på nævnets bord senest 1. maj i år.

Tre mulige scenarier

Inden længe skal Radio- og tv-nævnet dermed i gang med at læse redegørelsen og nå frem til en afgørelse af Louds fremtid. Derfor har Altinget allieret sig med Sten Schaumburg-Müller, der er professor i medieret på Syddansk Universitet, og Michael Bruun Andersen, som er Lektor Emeritus ved Roskilde Universitet og har en datter, der er ansat på kanalen.

Det er blevet til tre bud på forskellige scenarier for den omdiskuterede radiokanals fremtid, som du kan læse nedenfor.

Hverken Sten Schaumburg-Müller eller Michael Bruun Andersen ønsker at pege på, hvilket af de tre scenarier de ser som mest realistiske for Radio Loud. Den vurdering lader de være op til Radio- og tv-nævnet.

1.

Radio Loud beholder deres sendetilladelse, og Radio- tv-nævnet har ingen bemærkninger

Det er et muligt scenarie, at Radio- og tv-nævnet lader Radio Loud fortsætte uden at have nogen bemærkninger.

Det betyder dog ikke, at Radio Loud ikke skal evalueres igen. For når kanalen modtager public servicemidler, skal de hvert år aflevere en redegørelse til Radio- og tv-nævnet, der skal vurdere, om radiostationen lever op til, hvad de har forpligtet sig til ifølge deres ansøgning.

2.

Radio Loud fortsætter, men bliver pålagt at nå konkrete mål inden for en begrænset tidsperiode

At "hele Danmarks tale- og kultur radio for unge" får lov at fortsætte med specifikke krav fra nævnet om forbedringer, ser Sten Schaumburg Müller "bestemt som et muligt udfald".

Ifølge ham kan netop den afgørelse være en god model, når man kigger på konteksten, som radiokanalen har navigeret i det seneste år. Den betragtning bliver bakket op af Michael Bruun Andersen.

Michael Bruun forklarer, at det tager tid at ændre på folks medievaner, fordi de gennemgående er konservative for alle.

"Konservatismen i folks medievaner gør, at det tager lang tid at etablere noget nyt – især når man præsenterer et helt nyt koncept. Det kan være, det lykkes. Det kan også være, det ikke gør, og at Loud aldrig rigtig får hul igennem til den unge del af befolkningen, der er den primære målgruppe. Men det kan i hvert fald næppe lykkes på den korte bane," siger Michael Bruun Andersen.

Han påpeger, at Radio24Syv også i kanalens første sendeår, havde en "meget beskeden lytterskare".

Alligevel viser tal fra Kantar Gallups radiomålinger, at den populærere radiostation Radio24syv havde en lytterskare på 167.000 i den uge, de havde sendt et år på FM-båndet. I ugen, hvor Radio Loud havde sendt i et år, havde de 1.000 lyttere på DAB-frekvensen.

I den sammenligning er det dog vigtigt at huske, at det seneste år har været et år, hvor corona har været den altoverskyggende faktor, mener Sten Schaumburg-Müller.

Derfor er det begge medieforskeres forsigtige vurdering, at Loud får lov at leve endnu, men at de måske ikke slipper for påtale fra nævnet.

"Konkret er der 60 punkter, Radio Loud har lovet at levere på, som eksempelvis at være på sociale medier, hvor de er til stede, men så synlige er de heller ikke," siger Sten Schaumburgs-Müller.

3.

Radio- og tv-nævnet lukker Radio Loud

Det sidste scenarie er, at Radio- og tv-nævnet lukker Radio Loud. Helt enkelt fordi kanalen ikke har formået at få fat i lytterne.

Der har været mange uger uden nogen lyttere overhovedet, mens den seneste måling fra Kantar Gallup viser et lyttertal på 4.000. Og de tal er alvorlige, mener Sten Schaumburg-Müller.

"Deres tal ser ikke for gode ud. De svinger nede på et par tusinde, og til tider på nul, og der er jo grænser for, hvor mange penge det offentlige kan smide efter en radiokanal, der ikke har nogen lyttere," siger han.

Teknisk set bryder Radio Loud dog ikke med deres løfter, da det ikke står i sendetilladelsen, at der skal være lyttere. Men medieforskeren kalder det en "åbenlys forudsætning" for en radiostation, at den skal have lyttere.

Juridisk skal radiostationen bryde loven for at kunne lukkes, men det er der ifølge Sten Schaumburg-Müller ikke noget, der tyder på, at Radio Loud gør. Derfor bliver det ifølge ham også en afvejning fra Radio- og tv-nævnets side af, om lyttertallene i sidste ende vil spille en afgørende rolle.

Hvorvidt de lave lyttertal er tilstrækkelige til en lukning, lader medieforskeren være op til Radio- og tv-nævnet. Men han understreger, at det kan være tilstrækkeligt.

Afgørelsens time

Selv om evalueringen senest skal være afleveret 1. maj, bliver spændingen om radiostationens fremtid holdt lidt endnu og formentligt først afgjort sidst på sommeren.

Et forsigtigt bud fra Slots- og Kulturstyrelsen, der som nævnet hører under, lyder, at processen omkring den endelige afgørelse vil tage omkring tre måneder fra Radio- og tv-nævnet har fået public serviceredegørelsen fra Radio Loud.

Forrige artikel Her er ekspertgruppens anbefalinger: Det ser sort ud for sommerens festivaler Her er ekspertgruppens anbefalinger: Det ser sort ud for sommerens festivaler Næste artikel Radio- og tv-nævnet vil have alle public service-stationer i høring: Radio- og tv-nævnet vil have alle public service-stationer i høring: "Vi har ikke nogen interesse i at holde noget tilbage"