National platform for gadeidræt har bred opbakning fra gaden

DEBAT: Opbakning til den nationale platform for gadeidræt, Gadeidræt, er stor, og derfor passer det ikke, når DGI Underground beskylder den for at hvile på et tvivlsomt grundlag. Det fastslår arbejdsgruppen bag Gadeidræt i et svar til DGI Underground.

Af William Frederiksen (Royal Copenhagen Skate), Morten Hansen (Street Dome), Mikkel Rugaard (Parkour DK) og Mikkel Gjelstrup (GAME) 
Arbejdsgruppen bag en national platform ved navn Gadeidræt 

Frederik von Sperling og Martin Kjærgaard fra DGI Underground påstår i et debatindlæg på Altinget | Kultur, at opbakningen til en national platform for gadeidræt er tvivlsom. Derudover fremstiller de det som om, GAME alene står bag. Dette er ikke korrekt. 

Bag en national platform for gadeidræt står en bred vifte af initiativer fra hele landet.

Det er initiativer, der til daglig arbejder med gadeidræt, kender behov og kulturen på gaden, og som har mange års erfaring med at få aktiviteterne på gadeplan til at leve.

Initiativerne er forskellige og strækker sig over foreninger, organisationer, idrætsfaciliteter og ildsjæle.

Fælles for alle er, at de ønsker bedre rammer for gadeidrætten og arbejder for at platformen Gadeidræt realiseres.

Bredden i listen er et klart signal om, at platformen ved navn Gadeidræt har et tydeligt mandat fra en stor del af gadeidrættens initiativer i Danmark.

Vi er en platform – ikke en paraplyorganisation
De to projektledere fra DGI Underground omtaler initiativet som en paraplyorganisation. Vi arbejder ikke for en ny paraplyorganisation, men for en national platform for gadeidræt.

Det er en vigtig pointe. Vi vil ikke organisere og bureaukratisere gadeidrætten. Vi vil understøtte og udvikle gadeidrætten på aktiviteternes egne præmisser.

Igennem efteråret har vi haft en god dialog med kulturministeren og Kulturudvalget, der gjorde det klart, at de ikke ønskede en ny administrativ tung paraplyorganisation.

Rådet, vi fik, var: Præsenter en løsning, der virker og får gadeidrætten til at leve.  

En national platform for gadeidræt kan støtte og rådgive alle, der har en interesse i at udvikle gadeidrætten.

Kommuner, organisationer, foreninger, ildsjæle, udøvere på gaden osv. Lokale eller landsdækkende, veletablerede eller løst-strukturerede, permanente eller midlertidige og uden at skelne til, om de registrerer deres medlemmer eller ej.

Det betyder, at platformen Gadeidræt kan understøtte gadeidrætten mere direkte, åbent og fleksibelt og fokusere sin indsats på at skabe en masse aktivitet på gadeplan med udøverne som primus motor. Derfor vil platformstanken virke.

Gadeidrætten skal stå på egne ben
Gadeidrætten har brug for en selvstændig platform, hvor den kan udvikle sig på egne præmisser understøttet af aktører, der har netværket og kontakten til gaden.

De aktiviteter, de unge dyrker på gadeplan, er fleksible, kreative og båret af selvorganisering og medejerskab.

Organiseringen omkring gadeidrætten skal afspejle dette og være i øjenhøjde med kulturen på gaden.

Vi mener ikke, hovedorganisationerne er de rette til at løfte gadeidrætten. Mange af de unge, der søger gadeidrætten, ønsker et mere frit og fleksibelt alternativ til foreningerne.  

Mange af de initiativer, der arbejder med gadeidræt, har svært ved at forene deres projekter med en stærk medlems- og foreningstankegang.  

Idrættens hovedorganisationer er dygtige til at understøtte foreningsidrætten, som de har over 100 års erfaring med.

Men det kræver nogle helt andre værktøjer og kompetencer at få gadeidrætten til at leve.

Hvis gadeidrætten skal realisere sit potentiale som et supplement til foreningerne og et vækstlag for hele idrætten, skal den have lov at stå på egne ben.

Forrige artikel EL: Sådan skal idrætten gentænkes EL: Sådan skal idrætten gentænkes Næste artikel Biblioteket er et farligt sted for mennesker Biblioteket er et farligt sted for mennesker