Musikskolerne skal styrkes

DEBAT: Regeringen og de borgerlige partier er ved at gøre musikskolerne til en elitær institution, lyder det fra Alex Ahrendtsen, der er kulturordfører for Dansk Folkeparti.

Af Alex Ahrendtsen (DF)
Kulturordfører 

For Dansk Folkeparti er musikskolerne en af vore vigtigste kulturinstitutioner, og derfor vil vi gerne styrke dem, når regeringsmagten en dag skifter. Lad mig forklare nærmere.

Musikskolerne har på landsplan omkring 100.000 elever, og staten bidrager gennem Statens Kunstfond med cirka 80 millioner kroner.

Det er 800 kroner per elev. Om året. For dette beløb får vi kultur helt ud i hjemmene hos den enkelte borger. Når lille Peter åbner sin første violin, mens mor og far og storesøster kigger på, åbner han kassen til en helt ny verden.

En verden, der indeholder 1000 års musikhistorie. En verden, der gør ham til kulturambassadør for sin familie og sin omgangskreds.

Når han er blevet dygtig nok, tager han dem måske med til koncerter.

Hans venner bliver inspireret og synes, det er sejt, at han kan beherske det sære instrument. Alt dette for 800 kroner.

Hvilken succes. Hvilken mageløs kulturinstitution. Men hvor længe?

For musikskolen er ved at udvikle sig til en musikskole for den øvre middelklasse og eliten. 

Kommunerne sparer på musikskolernes budgetter, hvilket tvinger musikskolerne til at hæve gebyrerne. Det har store konsekvenser for lavindkomstfamilierne. 

I min egen kommune Odense, hvor der er rødt flertal, har jeg fået en opgørelse over elever fordelt på postnumre. Det giver et vældigt godt fingerpeg om elevernes sociale baggrund.

Her er det meget tydeligt, at musikskoleeleverne hovedsageligt kommer fra de dele af Odense, hvor indbyggerne traditionelt har en højere indtægt end gennemsnittet. Samtidig er der en kraftig underrepræsentation af indvandrerelever.

Regeringen vil hellere tækkes Politiken-læsende kunstnere
Det er en ond cirkel, og det ser ikke ud til, at regeringen agter at gøre noget ved det. Eller for den sags skyld de øvrige af Folketingets partier.

I stedet har den eksempelvis valgt at bruge 27 millioner kroner om året på livsvarige ydelser til kunstnere, hvilket Dansk Folkeparti som det eneste stemte imod.

For de 27 millioner kroner kunne man tildele musikskolerne 270 kroner per elev om året. Hermed kunne kommunerne sætte forældregebyret ned, og vi kunne tiltrække flere elever fra de lavere indkomstfamilier.

Regeringen og de borgerlige partier vil hellere tækkes nogle få Politiken-læsende kunstnere end at få kulturen ud, hvor den virkelig slår igennem: I hjemmene. Ingen anden kulturinstitution formår dette bedre end musikskolerne.

Det er da tankevækkende.

Forrige artikel Dansk idræt er en succes, der kan forbedres Næste artikel Hvem opfandt egentlig guirlanderne?