S: Kunsten skal ikke spændes for en kampvogn

DEBAT: Regeringen er blevet beskyldt for at glemme kulturen, men regeringsgrundlaget er fyldt med kulturpolitiske markeringer, siger Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen. Han afviser dog at blæse til kulturkamp og føre samme kulturpolitik som VK-regeringen.

Af Mogens Jensen
Kulturordfører (S) 

Tidligere på året anklagede Mungo Parks direktør Martin Lyngbo regeringen for at have indført et ”kulturstop” og ”fastfrosset kulturområdet”. Andre har kritiseret regeringen for ikke at have startet en ny kulturkamp – denne gang rettet mod de reaktionære borgerlige partier og kulturpersoner.

Fælles for anklagerne er, at man ikke har læst ordentligt på det kulturpolitiske kapitel i regeringsgrundlaget. Her er der klare pejlemærker for kulturpolitikken i Danmark. Og groft sagt kan det opsummeres i følgende sætninger:

Vi vil understøtte produktion af kunst med fokus på højeste kvalitet. Vi vil have, at den skal være tilgængelig for alle danskere. Vi vil have et særligt fokus på talent og vækstlag, og vi vil gøre en helt speciel indsats for at styrke børns muligheder for at opleve kunst og selv udfolde sig kreativt.

Vi vil styrke formidlingen af den danske kulturarv, men vi vil også insistere på at skabe mere dialog mellem danske kunstnere og det internationale kunstmiljø. For vi har noget at byde verden, og verden har noget at byde os.

Det har vi gennemført 
Med dette udgangspunkt har vi gennemført en kunststøttereform, der skal styrke produktionen af dansk kunst på højt niveau. Vi har sikret fremtidig finansiering til huskunstnerordningen, der sikrer børn og unges møde med professionelle kunstnere.

Hertil kommer en lang række reformer af blandt andet den danske museumsstruktur og mediestøtte, en musikhandlingsplan og en teateraftale, der har styrket egnsteatre og uafhængige teatergruppers muligheder for at sætte forestillinger op i hovedstaden. 

Men ikke mindst har vi gennemført en folkeskolereform, hvor der for første gang skabes et forpligtende partnerskab mellem skole og kulturliv. Med reformen kan kulturen spille en større rolle. Det praktiske og musiske bliver opprioriteret med mere bevægelse og flere musiktimer. Desuden skal der være en større inddragelse af det lokale idræts- og kulturliv i skolen og øget samarbejde med lokale musik- og billedskoler. Med regeringens løft af folkeskolen får flere børn muligheden for at blive kulturbrugere og kreativt udøvende.

Vil have bredere kulturoplevelser
Nu går vi videre med at brede kulturoplevelser ud til flere, som er en vigtig del af regeringsgrundlaget. Om kort tid mødes kulturministeren og jeg med en række repræsentanter fra erhvervslivet og fagbevægelsen.

På dagsordenen er et udviklingsarbejde, der skal skabe ideer til, hvordan vi i højere grad kan bruge arbejdspladsen som udgangspunkt for at formidle kunst- og kulturtilbud.

Vi bruger meget af vores tid på arbejdspladsen, og derfor er det oplagt at se på, om vi også her kan få flere til at møde kunsten. Måske kan vi nå ud til de grupper, som aldrig fik muligheden i starten af deres liv. Flere virksomheder har allerede indarbejdet kunst- og kulturtilbud i personalepolitikken, men det kan udbredes til mange flere.

Kulturpolitikken skal ikke bruges til kulturkamp
Én ting skal man dog ikke forvente sig af denne regerings kulturpolitik. Vi vil ikke spænde kunsten foran en politisk vogn. Vi vil ikke bruge kulturpolitikken i en kulturkamp.

Anders Fogh Rasmussen (V) og Brian Mikkelsen (K) stod faddere til en kulturkamp, der handlede om at lægge eksperter og meningsdannere for had og blandt andet sovse kunsten ind i regeringens udlændingepolitik. Hertil kommer, at Dansk Folkeparti ved enhver lejlighed forsøger sig med politisk styring af kunsten, blandt andet med trusler om at fratage støtte til bestemte kunstnere eller ved at lægge programpolitisk pres på blandt andet DR.

Det tager jeg skarp afstand fra. Kunsten skal stå frit og have mulighed for at udfolde sig uden politisk indholdsstyring. Det har altid været socialdemokratisk hjerteblod i kulturpolitikken.

Vi fører kulturpolitik gennem dialog 

Men det betyder ikke, at der ikke ligger klare værdier bag regeringens kulturpolitik. Og en af de vigtige værdier er altså ikke at bruge kulturpolitikken i et ideologisk kampridt, men lade kunsten stå frit.

Andre vigtige værdier er, at kulturpolitikken skal bidrage til at styrke vores fællesskab og fremme danskernes indsigt og udsyn.

Regeringen har et stærkt ønske om at skabe de bedste betingelser for dansk kulturliv. Det gøres ikke gennem kulturkamp, men gennem dialog og kærlighed til kunsten.

 

 

Forrige artikel Danskerne er blevet mætte af kultur Danskerne er blevet mætte af kultur Næste artikel For meget kultur er styret ovenfra For meget kultur er styret ovenfra