DF: Sådan undgår vi propaganda i DR's tv-serier

DEBAT: Politikere skal ikke detailstyre tilblivelsen af DR's tv-serier. Men historiske serier, som skatteyderne betaler, bliver nødt til at overholde grundlæggende historiske fakta. Ellers er der risiko for, at der bliver produceret propaganda, skriver Alex Ahrendtsen (DF). 

Af Alex Ahrendtsen (DF)
Kulturordfører

Jeg kan godt forstå, at lederskribenten på Fyens Stiftstidende er bekymret, når han tror, jeg vil detailstyre tilblivelsen af tv-serier. Det må bero på en misforståelse. Jeg har i al stilfærdighed foreslået tre ting.

For det første bør vi oprette en historikerpulje på to millioner årligt inden for eksisterende filmmidler. Puljen kan søges af filmfolk, så de kan få tilknyttet historikere som rådgivere og konsulenter på historiske film og tv-serier.

For det andet har jeg foreslået, at når vi næste gang bevilger 100 millioner kroner til en historisk tv-serie, skal vi betinge os, at der bliver tilknyttet to til fem historikere, der skal rådgive, vejlede og kvalificere de historiske aspekter under tilblivelse af serien. Fra idé til optagelse. Den kunstneriske frihed er intakt, fordi de historiske konsulenter udelukkende skal rådgive. I sidste ende er det filmskabernes ansvar at træffe de filmmæssige aspekter.

For det tredje har jeg foreslået, at vi ved samme ombæring betinger os, at manuskriptskrivning og instruktion ikke varetages af samme person, fordi det er en omfattende opgave at skrive en stor historisk serie. DR har en lang tradition for dette, f.eks. Forbrydelsen, Borgen m.fl., men i tilfældet med serien om 1864 valgte de at bryde med dette princip, så Ole Bornedal kunne gøre, hvad han havde lyst til.

Hvordan lederskribenten kan få dette til at være politisk detailstyring er virkelig mærkeligt. Jeg kunne aldrig drømme om at blande mig i kunstnerisk arbejde, men jeg har som kulturpolitiker til opgave at sørge for, at historiske serier, som skatteyderne betaler, overholder grundlæggende historiske fakta. Ellers er der en risiko for, at der bliver produceret propaganda, og det er ingen vel interesseret i?

Forrige artikel Børn og unge skal inddrages i kommunalpolitik Børn og unge skal inddrages i kommunalpolitik Næste artikel Hesseldahl: Det Kongelige Teater er noget særligt Hesseldahl: Det Kongelige Teater er noget særligt