DF: Museernes arkiver svulmer op

DEBAT: Selvfølgelig skal museer ikke sælge løs af fortidsminder. Men vi bør overveje, om museer skal have lov at sælge genstande, de har for mange af, eller som alligevel skal kasseres, skriver Alex Ahrendtsen (DF).

Af Alex Ahrendtsen (DF)
Kultur- og undervisningsordfører

Politiken havde for nylig en artikel om, at museer skal have lov til at sælge artefakter.

Det udløste en voldsom debat blandt museumsfolk, især fordi det fremstod, som om at den borgerlige blok ville åbne for frit løssalg. Politikens journalist havde strammet artiklen lige vel meget, for Dansk Folkeparti går selvfølgelig ikke ind for, at man kan sælge løs af fortidsminder.

Vi vil derimod gerne kigge på, om museer skal have lov til at sælge genstande, der alligevel skal kasseres, eller genstande, som der er så mange af, at det ikke giver mening at gemme dem alle.

Under alle omstændigheder skal det over Kulturstyrelsens bord, inden man overhovedet skal kunne sælge disse ting.

Penge skal gå til fællespulje
Troels Bloch Ravn, museumsdirektør i Den Gamle By i Århus, havde en glimrende blog om denne sag. I dag siger hans museum nej til 98 procent af de genstande, de bliver tilbudt. Museet har ganske enkelt ikke plads til alt. Han skriver også, at man selvfølgelig skal være varsom med at kassere og sælge ud, fordi det ikke altid er let at se, hvad en eftertid vil være interesseret i.

Derudover skal museerne ikke kunne tjene på salg af genstande for derved at kunne forbedre museets regnskab. Han foreslår i stedet, at indtægter fra salg af genstande kunne gå i en fællespulje.

Det er jeg meget enig i, og det er en fornuftig og pragmatisk tilgang til sagen. Kulturminister Marianne Jelved (R) burde lytte til denne måde at se på tingene. I stedet var hun meget kategorisk i sin afvisning. Måske skyldtes det den journalistiske vinkling.

Arkiver bugner af genstande
Under alle omstændigheder må vi tage stilling til, at museernes arkiver svulmer op og bugner af genstande.

En klog minister tager selvfølgelig bestik af denne situation og tager en snak med Danske Museer, om vi skal håndtere sagen anderledes. Det må vi så gøre efter valget, hvor der måske kommer en ny kulturminister.

Forrige artikel Barfoed: Rigsarkivet skal slette patientdata Barfoed: Rigsarkivet skal slette patientdata Næste artikel Alternativet: Kulturen skal i centrum af dansk politik Alternativet: Kulturen skal i centrum af dansk politik