DF: Kampen om UnderholdningsOrkestret fortsætter

DEBAT: DR UnderholdningsOrkestret er specifikt nævnt i den nuværende public service-kontrakt. Hvis kulturminister Marianne Jelved (R) ser bort fra det politiske flertal, der ønsker at bevare orkestret, er det et demokratisk problem, skriver Morten Marinus (DF). 

Af Morten Marinus (DF)
Medieordfører

I sagen om DR UnderholdningsOrkestret har DR og Kulturministeriet gjort regning uden vært.

Jeg tror faktisk, at det politiske pres fortsætter. UnderholdningsOrkestret har fungeret som en bro mellem generationer, og de har formået at samle den store brede popmusik til hele Danmarks befolkning. Vi taler her om et orkester, som består af Danmarks dygtigste musikere, og som har mange års erfaring. Men debatten om lukningen af UnderholdningsOrkestret er ikke bare et spørgsmål om fyringen af dygtige musikere, men vigtigst af alt også om, at Danmark vil lide et stort kulturelt tab ved en nedlæggelse af orkesteret.

Netop fordi UnderholdningsOrkestret formår at samle generationer om dansk kultur, er vi et flertal af politikere, som finder det vigtigt at bevare det.

Hvis Marianne Jelved (R) vender hovedet væk fra dette politiske flertal, har vi et demokratisk problem.

Vi har de to gange, jeg har været med til at forhandle medieforlig, fået at vide af ministeriet, allerede på første forhandlingsmøde, at de ting, vi ønsker at ændre eller tilføje i en kontrakt, skal vi have forhandlet med i medieforliget, samt, og det er meget vigtigt i denne sammenhæng, fået at vide, at vi ikke behøver tale om eksisterende forpligtelser, hvis vi ikke ønsker at ændre dem eller disse, så vil de blive videreført i den nye kontrakt.

Hvis DR's og Jelveds såkaldte kompromis bliver vedtaget, er Jelved ikke sine ord værd. Fuld af fup og både politisk og musikalsk tonedøv.

Bestemmer DR selv?
Politikerne sætter krav og rammer, som DR skal styre efter. De sidste mange kontrakter har indeholdt et krav til DR om blandt andet UnderholdningsOrkestret.

Hvor er vi henne, hvis DR alligevel bare kan fjerne ting, der står i en kontrakt, inden den nye kontrakt er forhandlet? Skal DR bare kunne forvalte, som om public service-kontrakten ikke fandtes, i det vakuum, der er mellem et Medieforligs indgåelse og en ny kontraktskrivelse?

Mange spørger så om, hvilke ting der så bliver det næste, politikerne blander sig i.

Ikke brud på armslængdeprincippet
Ting der ikke specifikt er nævnt i kontrakten, må DR jo gerne fjerne. DR bestemmer også selv, hvad de forskellige orkestrer skal spille, og hvem der skal dirigere. Hvis vi politikere blander os der, ville det være et brud på armslængden. Men DR UnderholdningsOrkestret er specifikt nævnt i den nuværende kontrakt som et af de ensembler, DR skal drive, og derfor er det ikke os politikere, der har brudt armslængden.

Dette er der også flere medieforskere, der har givet os ret i.

Vi ønsker blot, at denne forpligtelse bibeholdes i den nye public service-kontrakt. Det er DR, der har handlet egenhændigt på noget, de ikke egenhændigt kan træffe beslutning om.

Både DR og kulturministeren har sovet i timen.

Forrige artikel Brancheforening: Computerspil er god forretning for Danmark  Brancheforening: Computerspil er god forretning for Danmark Næste artikel Egnsteater: Drop det snævre fokus på København Egnsteater: Drop det snævre fokus på København