Mogens Jensen: Alt for risikabelt at sælge TV 2

REPLIK: TV 2 er en veldrevet forretning med overskud og klarer sig rigtig godt i folkeligt ejerskab. At sælge stationen vil være alt for risikabelt, skriver Mogens Jensen i en replik til Morten Løkkegaard (V).

Mogens Jensen (S)
Medieordfører

I et debatindlæg på Altinget argumenterer Venstres Morten Løkkegaard for, at TV 2 skal sælges.

Morten Løkkegaard begrunder ønsket om at privatisere TV 2 med to forhold. Dels mener han ikke, at TV 2 er tilstrækkeligt økonomisk rustet til fremtidens udfordringer, og dels er det, ifølge ham, ikke fornuftigt, at staten ejer såvel DR som TV 2. 

Jeg mener ikke, argumenterne holder.

En veldrevet forretning 
For det første er TV 2 i dag en veldrevet forretning, der giver pænt overskud, samtidig med at der leveres tv-programmer af høj kvalitet. Det er for eksempel tydeligt, at TV 2 nu også har kræfterne og modet til at tage kampen op mod DR på drama-produktionen, således at vi nu har to tv-stationer, der leverer godt drama til danskerne og til udlandet. 

Det ville næppe være tilfældet, hvis TV 2 var ejet af et internationalt medieforetagende med langt mere kommercielle interesser, hvor tv-drama betragtes som meget fordyrende indhold i forhold til indtjeningen.

Morten Løkkegaard overser også, at nok er TV 2 reklamefinansieret, men jo altså nu også abonnementsfinansieret, hvilket giver en langt bedre økonomisk sikkerhed, så længe man laver kvalitets-tv, som danskerne vil have. 

Om den finansieringsmodel holder på sigt, er selvfølgelig svært at spå om, da alle tv-stationer jo står over for en stor udfordring med de kommende generationers ønske om mere on-demand-indhold frem for flow-tv. Men her er jeg bekendt med, at TV 2 selv er inde i en oprustningsfase på det digitale område, som jeg har tiltro til. Dertil kommer, at TV 2 jo allerede i dag godt kan samarbejde med professionelle partnere, som kan bidrage til, at stationen står bedre rustet til fremtiden.

Fællesejet TV 2
Danmark er et lille land og et lille sprogområde. Det er ikke nogen selvfølge, at der produceres godt medieindhold, herunder nyheder, på dansk. Det er vi faktisk selv nødt til at sørge for. Derfor skal vi passe meget på med at sælge ud af vores vigtigste medieinstitutioner, for de er nødvendige for Danmark og danskerne. Derfor er der meget fornuft i, at vi er fælles om at eje dem. Lige som vi er fælles om at eje vores uddannelsesinstitutioner og sygehuse.

Og TV 2 har som nævnt altså klaret sig rigtig godt i folkeligt ejerskab. Bliver der på et tidspunkt behov for at tilføre yderligere kapital, som ikke staten som ejer kan klare, så kan der jo drøftes modeller for det, der samtidig indebærer, at TV 2 fortsat er i offentligt ejerskab.

Morten Løkkegaard nævner muligheden for en nordisk, publicistisk ejer af TV 2 i fremtiden. Og jeg er helt enig med ham i, at skulle TV 2 sælges, ville det være langt at foretrække, at det var til en ejer, som selv hviler på en publicistisk eller public service-tradition. Og de findes. Problemet er, at vi ikke selv kan bestemme, hvilken ejer TV 2 skal have, hvis den sælges, på grund af gældende udbudsregler. Også derfor – er det en alt for stor chance at tage.

Der er stor grund til at antage, at det også var den egentlige årsag til, at TV 2 ikke blev solgt under Fogh-regeringen, og at det derfor heller ikke findes i regeringsgrundlaget for Løkke-regeringen. Og det er meget fornuftigt.

Forrige artikel V: Derfor bør TV 2 privatiseres V: Derfor bør TV 2 privatiseres Næste artikel Holger K: Uansvarligt at privatisere TV 2 Holger K: Uansvarligt at privatisere TV 2