Skuespillerforbund: Forstå nu kunstens betydning

DEBAT: Danske politikere putter stadig med kulturen, når de store linjer i landets politik skal trækkes op. Men en ny stor europæisk undersøgelse viser, at kultursektoren bringer vækst til Europa, skriver Katja Holm, formand for Dansk Skuespillerforbund.

Af Katja Holm 
Formand for Dansk Skuespillerforbund

Danske politikere putter stadig med kulturen og kunsten. Jeg har for eksempel aldrig hørt kunst og kultur nævnt for alvor i en statsministers nytårstale eller i en åbningstale til Folketinget.

Det har højst været i form af en metafor. Og altid i en anden sammenhæng. Om noget med vækst og innovation. Men nu viser det sig oven i købet igen, at kunsten betaler sig.

Tredjestørste industri i Europa
I en ny stor europæisk undersøgelse slås det fast, at "den kreative industri" er den tredjestørste industri i Europa. Samlet set er der syv millioner ansatte i sektoren, hvilket er to og en halv gange mere end i bilindustrien. Samtidig viser undersøgelsen, at væksten i branchen de senere år har været stigende. Selv i en tid med økonomisk krise.

I kunstens verden har vi ofte talt om, hvor vigtig kunsten er netop i nedgangstider. Både for at vi kan blive underholdt, men også inspireret i en mørk tid. Når så kunst og kultur oven i købet viser sig at give penge igen, burde det være hævet over enhver tvivl, at kunst skal rangere på linje med for eksempel finanser og økonomi i en regering.

Kunst for kunstens skyld
Forstå mig ret: Kunsten skal også være der for kunstens egen skyld, eller for underholdningens egen. Ikke nødvendigvis, fordi det skal kunne ses på bundlinjen. Dertil er kunstens DNA alt for nuanceret til kun at blive anskuet ud fra økonomiske parametre. Men det er da rart at se, at kunsten også kan vækste med et efterhånden fortærsket og idiotisk udtryk.

Kunst er ikke smalt eller fornemt. Kunst er så mangfoldigt og bredt som scenekunst, film, bøger, musik, tv, radio, computerspil, billedkunst, arkitektur, både på tryk og web. Med andre ord er kultur ikke noget elitært, som det ofte skriges ud til at være af Rindalismens efterkommere.

Vi møder alle sammen kunst og kultur, hvis blot vi bevæger ganske få meter uden for vores hjem. Ja, selv derhjemme går vi op og ned af den uden måske at tænke meget over det. Kunsten har altid været der. Vi bruger det, vi ser på det, vi lytter til det, vi underholdes af det. Vi ved det måske ikke alle sammen, men vi har brug for at blive revet ud af vores dagligdag via kunsten.

Kunst i tiltrædelsestalen, tak
Kunsten betragtes stadig af mange politikere som en eller anden form for flødeskum, men den nye rapport skriger med fede typer, at det ikke er sandt. Kunsten er ikke kun flødeskum. Eller fedt. Kunsten er en muskel, der moralsk og holdningsmæssigt er med til at få samfundet til at køre rundt og nu altså også en økonomisk hjælpemotor.

På den baggrund er det forstemmende, at kunsten og kulturen ikke forstås som en gevinst, der giver selv anlæggelse af en stor bred motorvej baghjul.

Nu synes jeg, der skal aktion til: Vis, at I forstår kunstens betydning. Og lad en statsminister efter næste valg nævne kunst og kultur allerede i sin tiltrædelsestale.

Forrige artikel Festivaldirektør: Opgør med gammeldags kulturopfattelse Festivaldirektør: Opgør med gammeldags kulturopfattelse Næste artikel Teaterforeninger: Al teaterstøtte er penge fra publikum Teaterforeninger: Al teaterstøtte er penge fra publikum