LA: Det skal DR stille til rådighed

DEBAT: Den nuværende licens skal laves til en abonnementsordning. Da det ikke bliver en realitet i medieforliget, er vi kommet med et bud på tre principper for DR's tilrådighedsstillelse, skriver Mette Bock, kultur- og medieordfører hos Liberal Alliance.

Af Mette Bock (LA)
Kultur- og medieordfører

Et af de vigtige emner i de igangværende medieforhandlinger er diskussionen om, hvad DR skal stille til rådighed for danskerne, på hvilke platforme - og til hvilken pris.

De traditionelle medier - dagbladene - har med fuld musik krævet, at DR's tilstedeværelse på nettet skal begrænses markant. Museerne og uddannelsesinstitutionerne kan ikke forstå, hvorfor de skal betale skyhøje priser for at få adgang til klip fra DR's arkiv.

Og licensbetalerne - alle danskerne - ønsker et DR, der adresserer deres behov for at hente indhold, der har betalt for, on demand. Hvor, hvornår og på den platform, som passer dem og ikke DR.

Vi skal kun betale for det vi anvender
Liberal Alliance har foreslået, at den nuværende tvangslicens omlægges til en abonnementsordning, der indebærer, at der oven på en basisfinansiering til drift af DR's bygninger, orkestre med videre bygges et abonnementssystem, så danskerne kun betaler for de kanaler og platforme, de reelt ønsker at anvende.

Det bliver næppe tilfældet i dette medieforlig - men tiden vil modnes.

Mens vi venter på det, skal vi selvfølgelig forsøge at få de mange ønsker om tilrådighedsstillelse - eller det stik modsatte - til at nå sammen. Mit forslag er, at man fastlægger nogle grundlæggende principper, DR kan navigere ud fra.

Her er et bud på, hvilke principper der kunne indføres:
1. DR skal stille eget produceret indhold - og indhold produceret eksternt på bestilling fra DR - til rådighed på nettet fra det øjeblik, indholdet har haft "premiere". Det gælder alt indhold og principielt i al fremtid. Er der vanskeligheder vedrørende ophavsret, må fremtidige aftaler indgås, så princippet kan imødekommes i videst muligt omfang.

2. DR skal stille indkøbte udenlandske serier, smalle film og dokumentarprogrammer med videre til rådighed i en periode på en uge efter premiere.

3. DR skal stille klip fra arkivet til rådighed for andre danske kultur- og uddannelsesinstitutioner for en meget lav pris, der alene dækker administrationsomkstninger forbundet med formidlingen.

Der kan muligvis formuleres andre principper, men det væsentligste er, at der bliver klare guidelines for, hvad DR skal - og ikke må - og hvad borgerne kan forvente at få adgang til fra landets store public service-institution.

Licens er jo noget, vi angiveligt giver hinanden.

Forrige artikel Sådan fastholder vi dansk films succes Sådan fastholder vi dansk films succes Næste artikel Kulturen skaber ikke sig selv i landdistrikterne Kulturen skaber ikke sig selv i landdistrikterne