Nordisk Film: Licensbetalerne kan få mere tv-drama for pengene

DEBAT: DR bør udlægge endnu mere tv-drama til ekstern produktion, mener Allan Hansen, adm. direktør for Nordisk Film. Han vurderer, at Nordisk Film kan producere lige så godt tv som DR for færre penge.

Af Allan Hansen
Adm. direktør i Nordisk Film

DR producerer fremragende tv-drama. Men midt i succesen skal vi huske at sikre, at licensbetalerne får nok tv-drama for pengene.

Derfor bør DR redegøre for, hvad det koster, når DR selv producerer tv-drama. Det ved hverken politikerne eller licens-betalerne i dag. Alt det betydelige tv-drama bliver produceret af DR selv - herunder søndags-drama. Og hver enkelt sæson af en serie kan sagtens koste op mod 100 mio. kr.

Så det drejer sig totalt set om mange hundrede millioner, som DR bruger på intern produktion.

Men ingen ved, hvor meget DR bruger på at producere tv-drama, da det ikke er tal, som DR ønsker at offentligøre. Med andre ord ved vi ikke, om licensbetalerne kunne få endnu mere kvalitetsdrama for pengene, ved at nogle produktioner blev udlagt til os kommercielle producenter.

Kan gøre det billigere
Nordisk Films påstand er, at vi kan producere samme kvalitet billigere end DR.

Husk, at vi og andre private produktionsselskaber laver masser af prisbelønnede film med stor publikumssucces, og at vi står bag nogle af fortidens største tv-drama-successer som fx Matador.

Kvalitetsnormerne for film og tv-drama nærmer sig i disse år hinanden, og vi kæmper om de samme talenter til vores projekter. Det er på tide, at de fælles fordele udnyttes.

Det politiske udlægningskrav til DR er i dag et generelt udlægningskrav og ikke et krav om udlægning af tv-drama, som derfor kun i ringe grad lægges ud til de private tv-drama-producenter. DR skal udlægge for mindst 250 mio. kr. i 2014, og man forventer at nå 300 mio. kr. 

Maksimalt 60 mio. kr. må gå til rene produktionsfaciliteter. Det er Nordisk Films vurdering, at meget få kroner går til større tv–drama produktioner.

Men DR’s årlige Public Service-rapport til Radio/TV-Nævnet klargør af ’konkurrencehensyn’ ikke i detaljer, hvad DR lægger ud. Men der er ingen rimelig grund til det. Nordisk Film hævder jo heller ikke hemmelige budgetter omkring filmproduktioner, der får offentlig filmstøtte.

Har kun lagt tre tv-serier ud
De seneste 5-8 år kan vi i Nordisk Film kun få øje på tre tv-serier, der er lagt ud:

’Manden med de gyldne ører’, ’Album’ og muligvis ’Broen’. DR viser i 2015 Nordisk Films euro-krimi ’The Team’ som søndagsserie. Men der er ikke tale om udlægning. Det er alene et køb af en visningsret.

Da DR valgte at takke nej til at gå ind som hovedinvestor på ’The Team’, fik vi gennem hårdt arbejde over en årrække skabt medfinansiering i fire lande bl.a. Østrig og Belgien. Med havde vi kunnet samarbejde med DR, havde det medført en større dansk indflydelse på indholdet, og meget mere af produktionen var foregået med danske underleverandører. 

Og når DR bryster sig af at have udlagt for næsten 500 mio. kr. i 2013, så er det ikke korrekt, da en stor del af pengene kommer fra en særbevilling fra Folketinget på 100 mio. kr. til storserien ’1864’ og ikke fra DR’s licensmidler.

De resterende midler er primært brugt til indkøb af quizshows eller underholdningsprogrammer til den nye kanal DR3.

Styrke det danske produktionsmiljø
Mere udlægning af DR’s tv-drama kan styrke det danske produktionsmiljø og talentudvikling. Det danske film- og tv-produktionsmiljø lider voldsomt pga. faldende indtjening fra dvd-salg, øgede udgifter og stagnerende filmstøtte.

Der er høj risiko for, at den kunstneriske og publikumsmæssige succes i dansk film og tv-drama falder, fordi de kommercielle producenter pt. ikke kan få økonomien til at hænge sammen. 

Den tvungne licensfinansiering af DR medfører et ansvar for, at DR styrker det private danske produktionsmiljø ved at udlægge mere tv-drama.

Vi vil meget gerne i dialog med både DR og politikerne om, hvordan det kan gøres. I vores øjne bør alle DR’s tv-dramaproduktioner lægges ud i åben licitation, hvor DR’s egne afdelinger kan byde ind på lige fod.

I sidste ende må målet være, at licensbetalerne får mest muligt tv-drama for pengene.

Forrige artikel K: Vi skal have en museumsplan K: Vi skal have en museumsplan Næste artikel Langeland Kommune: Foreninger skaber kulturen Langeland Kommune: Foreninger skaber kulturen