Langeland Kommune: Foreninger skaber kulturen

DEBAT: I Langeland Kommune lægger man stor vægt på at hjælpe mindre private initiativer til at skabe et bedre kulturliv for borgerne. Det skriver Lisa Pihl Jensen, viceborgmester i Langeland Kommune.

Af Lisa Pihl Jensen

Viceborgmester og Buske-udvalgsformand (Beskæftigelses-, Uddannelses-, Social-, Kultur- og Erhvervsudvalget) i Langeland Kommune

Langeland Kommune er den kommune, der bruger flest penge på kulturen, men kulturen spænder også vidt på Langeland.

Vi har dels de kommunalt direkte støttede ting, såsom musikskole, Øhavsmuseet, HC. Ørstedsprisen og kulturregion Fyn og for ikke at glemme film Fyn og Langelands festivallen, men vi har også masser af foreninger, der skaber kultur og andre tiltag på øen, der fylder på Langeland.

Kommunen som fødselshjælper
På Langeland har vi langt til de etablerede kulturinstitutioner, men ved at støtte forskellige og mangfoldige tiltag på Fyn og lokalt, er der opstået masser af kultur på Langeland.

Der er ikke en eneste uge på øen, hvor du ikke kan vælge op til flere tiltag indenfor kulturområdet, og det er vigtige parametre for en kommune som Langeland Kommune at kunne tilbyde.

Man skal dog være opmærksom på, at det generelt drives af private mindre foreninger, der har taget skeen i egen hånd på et eller andet tidpunkt.

Lad mig her nævne vores biograf, hvor en arbejdsgruppe fik etableret et grundlag for at drive biograf og efterfølgende etablerede en forening, der i dag driver biografen på frivillige hænder. Her gives ingen kommunal støtte.

Kommunen er generelt fødselshjælper til det gode initiativ, og så har vi placeret de kommunale midler, der hvor de gør størst gavn. For eksempel driver vores bibliotek masser af kulturelle aktiviteter i samarbejde med dem, hvor midlerne gør mest gavn, for eksempel skolerne, ungdomsklubben med videre.

Det giver blod på tanden, så biblioteket i dag selv udbyder foredrag med jævne mellemrum.

Mindre initiativer har også ret
Men det kan dels også være aktiviteter i børnenes ferier eller opgaver, der skal drives for kulturregion Fyn, for eksempel teater for alle skolebørn én gang årligt.

Når børnene så bliver voksne, kan de fortsætte med at se teater i en selvbestaltet teaterforening.

På Langeland har vi også mange kunstnere, der gerne søger penge til at lære vores børn noget inden for kunsten, og selv tager initiativer til forskellige tiltag, blandt andet er vi nu også rige på en kulturnat!

På Langeland har vi ingen store tivolier, teatre, musikscener, men ved at støtte det kulturelle liv på Fyn og lokalt har vores befolkning adgang til en vifte af tilbud, ligesom vores børn får kulturen ind med modermælken.

Langeland er en fattig kommune, men med støtte til den lokale kultur er vi på mange områder rigere end mange andre kommuners befolkning.

Det er derfor, vi gør det!

Forrige artikel Nordisk Film: Licensbetalerne kan få mere tv-drama for pengene Nordisk Film: Licensbetalerne kan få mere tv-drama for pengene Næste artikel Regionale filmfonde: Danmark er mere end København Regionale filmfonde: Danmark er mere end København