Regeringen vil ændre på DR's bestyrelse

MEDIER: DR's bestyrelsesmedlemmer skal kun kunne sidde i bestyrelsen i to perioder af gangen. Det mener regeringen, som ønsker mere dynamik i DR-toppen. Venstre er positiv, men understreger, at det også skal gælde for TV 2-Regionernes bestyrelser.

Det skal være slut med, at DR's bestyrelsesmedlemmer kan sidde i bestyrelsen i mere end to perioder af gangen.

Det mener regeringen, som nu ønsker at begrænse, hvor mange gange medlemmerne kan blive genudpeget i træk.

"To perioder, som svarer til otte år, er lang tid i DR's bestyrelse. Vi skal sikre os, at der er dynamik i bestyrelsearbejdet, så der er ikke er medlemmer, der nærmest bliver institutioner i institutionen. Derfor vil det være godt, hvis man maksimalt kan være bestyrelsesmedlem i to perioder i træk," siger Troels Ravn, medieordfører for Socialdemokraterne, som vil tage punktet op under medieforhandlingerne.

DR's bestyrelse er på 11 medlemmer, og de vælges i dag for en periode på fire år. Tre af medlemmerne, heriblandt formanden, bliver udpeget direkte af kulturministeren, seks bliver udpeget af Folketingets partier, mens to bliver udpeget af DR's medarbejdere.

Den nuværende formand, Michael Christiansen, har ledet bestyrelsen siden november 2008, mens hovedparten af de resterende bestyrelsesmedlemmer har siddet der siden henholdsvis 2007 og 2008.

Kun Mogens Rubenstein, der er udpeget af DR's medarbejdere, har i dag siddet der i mere end otte år.

Ikke for at slippe af med personer
Bestyrelsen har det overordnede programansvar, mens den daglige programplanlægning bliver varetaget af direktionen.

Flere af bestyrelsesmedlemmerne har dog løbende kritiseret DR's programmer, hvilket har skabt en del debat i offentligheden.

Ole Hyltoft, der er udpeget af Dansk Folkeparti, kritiserede i 2012 DR for at fokusere for meget på den muslimske eid-fest. Og sidste år krævede Socialdemokraternes daværende medieordfører, Mogens Jensen, at bestyrelsesmedlem Katrine Winkel Holm skulle fyres, efter hun havde kritiseret et interview, som Deadline-vært Martin Krasnik havde lavet med islamkritikeren Lars Hedegaard.

Troels Ravn afviser dog, at regeringen vil have en maksgrænsen for at slippe af med bestemte personer.

"Det er ud fra saglige, faglige og professionelle hensyn, for vi skal en duelig bestyrelse. Derfor er det fint med de to perioder," siger han.

V: Gammelt VK-forslag
Hos Venstre ser medieordfører Ellen Trane Nørby positivt på forslaget.

"Det er et gammelt VK-forslag, som Socialdemokraterne dengang afviste. Derfor er jeg glad for, at de er kommet på bedre tanker, efter de er kommet i regering," siger hun.

Ellen Trane Nørby understreger dog, at man også bliver nødt til at kigge på bestyrelserne hos TV 2-Regionerne.

"Der er jo sket meget i DR's bestyrelse efter den store oprydning i økonomien, og det er faktisk i TV 2-Regionernes bestyrelser, at de største problemer findes i dag. Derfor bør vi kigger på dem først," siger V-ordføreren.

Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, er ikke afvisende over for forslaget, selvom han understreger, at det ikke er noget, der er groet i partiets baghave.

"Hvis det bliver et krav fra regeringen, vil vi dog have, at det kommer til at gælde for alle bestyrelsesmedlemmerne og ikke blot dem, der er politisk udpeget," siger han.

Mette Bock, medieordfører for Liberal Alliance og tidligere programdirektør i DR, er heller ikke afvisende over for forslaget.

"Jeg kan både se ting, der taler for og imod," siger hun.

Forrige artikel Nye antenne-krav stadig på bordet i medieforhandlinger Nye antenne-krav stadig på bordet i medieforhandlinger Næste artikel Støtten til københavnske teatre er en god forretning Støtten til københavnske teatre er en god forretning