Vismænd på farligt vildspor

DEBAT: Snævert fokus hos vismændene i Miljøøkonomisk Råd er skadeligt for Danmark. Det har negative økonomiske og klimamæssige konsekvenser, skriver Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Af Gitte Seeberg
Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden

Valget burde være lige til. Vil vi fyre kul og olie af for at producere varme og elektricitet? Eller vil vi drage nytte af alle de vedvarende energikilder, som er gode for vores planets fremtid?

For mig er valget nemt. Nej tak til mere kulsort, miljøskadelig energiproduktion og ja tak til sol og vind.

Og netop derfor er det trist og uforståeligt, at Det Miljøøkonomiske Råds formandskab – de såkaldte vismænd – i sidste uge anbefalede, at Danmark dropper to havvindmølleparker og i det hele taget skruer ned for ambitionerne på det grønne område.

Det kan ikke betale sig, lyder det fra økonomerne, der dermed udviser både mangel på vision og virkelighedsforståelse. Vi skal varetage vores økonomiske interesser, og det har Danmarks forbilledlige satsning på grøn energi også været et bevis på, at vi gør, men vi skal også tage et moralsk ansvar for at sikre, at verden er værd at leve i i fremtiden.

Forleden så jeg et tv-spot, som minder mig om den måde, hvorpå vismændene agerer. Vi ser en forhave, hvor børn spiller bold, mens deres far vasker bil. Vi ser et par komme gående ned ad gaden med barnevogn og nyfødt baby. Og vi ser en mand på en campingtur i skoven. Alle opfører sig som om, intet usædvanligt er hændt. Men børnene og deres fars bil står under vand, kæresteparret går midt i en orkanramt by, og træerne bag teltet i skoven er i flammer.

Pointen er klar: Vi kan forsøge at ignorere klimaforandringerne og det ekstreme vejr, de bringer med sig. Men klimaforandringerne venter ikke på, at CO2-kvoteprisen når op på et niveau, der gør det mere lukrativt at investere grønt og mindre at investere i kulkraft. De finder sted uanset hvad.

Vismænd befinder sig i parallelverden
WWF har selv plads i Det Miljøøkonomisk Råd. Men vi bliver ikke – som i aldrig – taget med på råd af formandskabet. Kortsigtede økonomiske hensyn og teoretiske antagelser trumfer alt, selvom det grønne område fra flere sider er udpeget til at blive et af fremtidens helt store vækstlokomotiver for hele EU.

Det mest triste, ved at vismændene befinder sig i en parallelverden, er, at det giver de politikere, som ikke vil satse på klimaet, det, der kan synes at være rygdækning.

Opløftende er det til gengæld, at Dansk Industri og erhvervs- og vækstministeren har taget afstand fra rådets konklusioner, og vi må håbe, at det klimaråd, som nu snart bliver oprettet, kan give værdifulde input til, hvordan vi bekæmper klimaforandringerne samtidig med, at den grønne sektor skaber vækst og job i Danmark.

Det er netop den mangeårige indsats, som har givet vort land en førerposition og formuleret den vision om en fossilfri fremtid, der i fjor sikrede Danmark WWF's fornemmeste internationale pris, Gift to the Earth.

Forrige artikel En afgørende klimaopgave for Danmark En afgørende klimaopgave for Danmark Næste artikel R: CO2-reduktioner i transporten nødvendigt R: CO2-reduktioner i transporten nødvendigt