Statsrevisor-formand forventer intet af Dong-undersøgelse

INTERVIEW: Det er i højere grad ideologi og ”kalkunjagt” end saglige argumenter, der er årsag til, at Rigsrevisionen skal se nærmere på Dong-salget. Jeg tror ikke, der er noget at komme efter, siger Statsrevisorernes formand Peder Larsen (SF).

Godt nok har Statsrevisorerne bedt Rigsrevisionen om at undersøge børsnoteringen og salget af energivirksomheden Dong. Det er dog ikke en undersøgelse, statsrevisorernes formand Peder Larsen (SF) forventer sig meget af.

Han ser den mere som en gestus og en del af spillet. Det politiske spil.

Statens omdiskuterede salg af Dong-aktier til investeringsbanken Goldman Sachs førte i 2014 til, at SF forlod Thorning-regeringen. Siden har særligt Enhedslistens ”aktivist” Frank Aaen krævet salget undersøgt. Og det skal Rigsrevisionen så nu på ønske fra Dansk Folkepartis statsrevisor Henrik Thorup efter historien om, at Staten overså 50 milliarder kroner i Dong-salget.

Opdraget til Rigsrevisionen afspejler dog en uenighed blandt Statsrevisorerne. Så der er i praksis lagt op til, at Rigsrevisionen selv kan vælge at lave et relativt afgrænset ”notat” om Dong-salget, eller udvide det til en reel undersøgelse og en ”beretning”.

SF-statsrevisor Peder Larsen er skeptisk over for en undersøgelse.

”Nogle vil måske mene, at jeg skulle være mere SF'er her. Men jeg skal jo ikke sidde og kræve undersøgelser, fordi det pleaser SF,” siger Peder Larsen.

Spild af krudt
Han mener, der allerede er blevet stillet mange spørgsmål og boret meget i børsnoteringen og salget af Dong, og intet umiddelbart tyder på urent trav.

Peder Larsen er desuden skeptisk over de politikere, som forestiller sig Rigsrevisionen er i stand til at vurdere, om en pris på Dong var den rigtige på et givent tidspunkt. Rigsrevisionen har jo trods alt ikke investor-erfaring.

”Jeg har det lidt sådan: hvorfor spilde krudt på noget, som sandsynligvis ikke fører til noget? Jeg har meget svært ved at se, at man kommer til en entydig konklusion om, at Dong blev solgt for billigt,” siger han og tilføjer:

”Det er jo blevet en kalkun-jagt, hvor nogle mener, deres største mål i livet er at skyde på Bjarne Corydon (S). Men det var en bred politisk beslutning at sælge, og jeg tror ikke, det kunne have været meget anderledes,” siger Peder Larsen.

Dygtig virksomhedsleder
Statsrevisor-formanden deler ikke forargelsen over, at Dong-værdien siden 2014 er steget meget kraftigt. For er det noget, man skal beklage?

Det mener Peder Larsen ikke. Hans analyse er, at Dong er sluppet af med de mindre gode dele af virksomheden og har toptunet de dele, hvor virksomheden er stærk. Det har givet en anden kreditværdighed. Og om man kan lide ham eller ej – så har direktør Henrik Poulsen vist sig at være en dygtig virksomhedsleder i denne proces.

Han synes, Dansk Folkeparti agerer opportunistisk i sagen, fordi de først støttede salget, og så siden vendte om. For Enhedslisten er det til gengæld klassisk politik og ideologi.

”Enhedslisten synes jo, Goldman Sachs er værre end fanden selv, så det er ikke underligt, at de er modstandere. Og ved at kræve salget undersøgt, kan de så promovere sig selv.”

Ville andre have budt mere?
Kritikken af Dong-salget er, at statskassen er gået glip af en masse penge – for Dong viste sig at være mange flere penge værd lidt senere.

Men det er en efterrationalisering, som man ikke bør bruge en masse energi på, mener Peder Larsen.

”I virkeligheden er spørgsmålet: var der andre, som ville have givet flere penge på det angivne tidspunkt, hvor man er presset ud for at skaffe indskudskapital? Der mener jeg klart, at svaret er nej. Det er ikke umuligt, at buddet ville have været bedre på et senere tidspunkt, men sådan fungerer sådanne forhandlinger ikke. Bordet fanger på et tidspunkt,” siger Peder Larsen.

Anerkender spillet
Med trods statsrevisor-skepsis, så er Dong-salget en sag som bliver ved med at leve.

”Jeg må jo anerkende spillet. Vi har en regel om, at hvis bare en statsrevisor ønsker en undersøgelse, så skal vi lytte. Så nu må vi så se, hvad Rigsrevisionen kommer med.”

Rigsrevisionen har endnu ikke meddelt Statsrevisorerne, om der lægges op til at lave en større undersøgelse og beretning af Dong-salget eller blot nøjes med et ”faktuelt notat”.

Der er derfor heller ikke endnu en dato på, hvornår arbejdet ventes afsluttet.

Forrige artikel Danske energi-chefer ønsker flere hænder i Bruxelles Danske energi-chefer ønsker flere hænder i Bruxelles Næste artikel Rasmus Helveg Petersen får ny direktørpost Rasmus Helveg Petersen får ny direktørpost