Sikkerhed og tryghed gennem innovation og integration

DEBAT: Gennem enkle midler og integration af energi- og fødevareproduktion med affaldshåndteringen via biogasanlæg kan vi med et hug fjerne mange af de usikkerheder, vi står over for nationalt og internationalt. Det mener dagens debattør, Aksel Buchholt.

Af Aksel Buchholt
Formand for Foreningen for Danske Biogasanlæg

Når jeg går og snakker med mig selv ude blandt køerne, eller når jeg kører gennem landet, kan jeg nogen gange blive bekymret over mange af de meget store udfordringer, vi står over for. Jeg fornemmer i min dagligdag, at også mange andre i stigende grad er bekymrede for fremtiden.

Det gælder i forhold til udfordringen med at brødføde verdens stigende befolkning samtidig med, at vi mindsker belastningen af naturen og miljøet. Det gælder også i forhold til at sikre den fremtidige energiforsyning og forsyningsstabilitet i et fossilfrit samfund. Endelig handler det om, hvordan vi får ændret den nuværende affaldsbortskaffelse til en ressourceoptimeret genanvendelse. Den ultimative frygt er naturligvis, at mangel på mad og energi kan føre til politisk ustabilitet og krig.

Biogas - visionen om innovation og integration
Vi har i Danmark haft biogasanlæg i mere end 25 år. Vi har levet vores eget stille liv i lokalområdet, hvor vi har udvundet fornybar energi fra husdyrgødningen og biprodukter fra fødevaresektoren og den afgassede biomasse er brugt som et forbedret gødningsprodukt med færre lugtgener og mindre miljøbelastning.

Fremover skal vi imidlertid se på biogassen i et større perspektiv. Biogas har nemlig en central rolle at spille i forhold til at fremme en bæredygtig fødevareproduktion, recirkulere næringsstoffer, mindske udslippet af drivhusgasser og stabilisere det fremtidige vindkraftdominerede energisystem. Biogas kan bidrage til at skabe den integration og synergi, der er nødvendig i det fremtidige fossilfri samfund. Det gælder specielt når kreative danske forskere og innovative virksomheder tænker med. Jeg vil nævne to eksempler.

Det ene er REnescience-anlægget, hvor DONG, Novozymes og Amagerværket har vist, at det er muligt ved hjælp af enzymer at pille det organiske stof, som kan udnyttes i biogasanlæg, fra det øvrige husholdningsaffald. Det kan blive en nøgle til at fremme en biologisk affaldsbehandling, så vi ud fra det våde organiske affald ikke bare får noget varme, men får biogas, som både kan bruges til kraftvarme og transportbrændstof.

Det andet er "den omvendte" brændselscelle, hvor Topsøe og Risø DTU har vist, at man ved at vende processen i en brændselscelle kan gøre overskudsstrøm lagerfast ved at bruge det sammen med vanddamp til at opgradere biogassens indhold af CO2 til metan. Denne metan kan sammen med biogassens metanindhold bruges til kraftvarmeproduktion når det er vindstille eller som brændstof i den tunge transport, hvor det ikke vil være muligt at køre direkte på el.

Ved på den måde at integrere biogasanlægget med andre nøgleteknologier kan vi få fødevare-, energi- og affaldshåndteringssystemet til at spille sammen. Vi får dannet de nødvendige kredsløb og synergier. Det lille kredsløb mellem jordbruget og biogasanlægget. Det større kredsløb, hvor landmanden forsyner forbrugeren med fødevarer, som til gengæld returnerer næringsstoffer og kulstof til jorden via affaldssektoren og biogasanlægget. Og vi får koblet elsystemet med det øvrige energisystem, således at strømmen kan lagres i form af gas. Jeg håber, I kan se idéen i min simple hjemmestrikkede figur. Jeg vil gerne invitere andre sektorer til at spille med på visionen. I Brancheforeningen for Biogas afholder vi en temadag 8. marts, hvor vi vil sætte fokus på det.

Politisk mod og handleevne nødvendig
Det var meget glædeligt for nylig at se her på Altinget, at mere end totredjedele af befolkningen går ind for at øge støtten til biogas, således at det bliver rentabelt at investere i nye biogasanlæg og udvidelse af de eksisterende.

Nu venter vi bare på regeringens udspil til energiforhandlingerne, som vil sætte skub i udbygningen med biogasanlæg og dermed skabe rammerne for realisering af visionen om biogas som et redskab til at skabe et bæredygtigt og ressourceoptimalt samfund.

Det vil samtidig bidrage til at vende nogle af usikkerhederne til vækst i innovative danske virksomheder som står med et rigtig godt tilbud til resten af verden - og dermed skabe større tryghed for os alle.

<img align="left" src="@nyimg=8160@" />

Forrige artikel Et intelligent elsystem i Europa med 100 % vedvarende energi Et intelligent elsystem i Europa med 100 % vedvarende energi Næste artikel Udskiftning af naturgas med fjernvarme er en del af klimaløsningen Udskiftning af naturgas med fjernvarme er en del af klimaløsningen