Et intelligent elsystem i Europa med 100 % vedvarende energi

DEBAT: En ny rapport viser, at EU kan opnå store resultater med vedvarende energi, hvis der bruges smart grid. Danmark bør være foregangsland for den udvikling. Det mener Greenpeace.

Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder i Greenpeace

SF offentliggjorde i sidste uge planen "Ny vækst -nye job", som skal skabe 75.000 nye arbejdspladser - heraf 50.000 ved en ambitiøs satsning på omlægning af energisystemet svarende til den fælles energivision, som de fire oppositionspartier fremlagde i foråret 2010.

Et vigtigt delelement i planen er en omstilling til et intelligent elsystem i takt med indpasningen af stigende mængde vind og anden vedvarende energi - med målene om 50 procent vind i 2020 og 100 procent vedvarende energi i el- og varmeproduktionen i 2035.

Fremtid i intelligent elsystem i EU
Meget aktuelt var det derfor, at Greenpeace dagen før offentliggjorde en rapport - "The Battle of the grids" - der netop beskriver et sådant intelligent elsystem for hele Europa.

Rapporten er et vigtigt indspark i debatten i EU om, hvorvidt man skal fortsætte den politiske og økonomiske støtte til kul- og atomkraftindustrien, eller om man skal satse målrettet på en omstilling til et energisystem udelukkende baseret på vedvarende energi.

Via et avanceret modelværktøj, udarbejdet af konsulentfirmaet Energynautics, demonstrerer rapporten, hvordan man med en kombination af smart grids, fleksibelt elforbrug, elbiler, varmepumper og et udvidet netværk af effektive eltransmissions-forbindelser, kan udbygge et intelligent elsystem, der kan indpasse og balancere en stigende mængde el fra flukturerende, vedvarende energikilder i Europa.

Rapporten viser, hvordan EU kan opnå 68 procent vedvarende energi i elproduktionen allerede i 2030 og tæt på 100 procent i 2050.

Danmark som energiforegangsland
Uden udvikling af et intelligent elsystem vil udbygningen af vedvarende energikilder i stigende grad føre til konflikt med elproduktion fra ufleksible kul- og atomkraftværker.
Og en af rapportens konklusioner er derfor, at 90 procent af de eksisterende kul- og atomkraftværker skal være udfaset i 2030.

Danmark er det land i verden, der har mest vind i elsystemet. Og i takt med udbygningen med mere vedvarende energi, er vi derfor nødt til at være først på banen med at omstille til et intelligent elsystem. Sætter vi fart på den omstilling ved at demonstrere den i praksis her i Danmark, så har vi - som SF's udspil også påpeger - en enestående mulighed for igen at blive et klima- og energimæssigt foregangsland med skabelse af nye jobs og store erhvervsmæssige muligheder for salg af viden og teknologi til udlandet.

Rapporten er et yderst relevant input til stats- og regeringsledernes ekstraordinære topmøde om energi d. 4. februar. Her bliver udvikling af et intelligent elsystem i EU et væsentligt element i diskussionerne om infrastrukturpakken, EU's energistrategi frem til 2020 og visionen for 2050.

Den bør også være til inspiration for det netværk om smart grid i Danmark, som Lykke Friis har nedsat med Energinet.dk og Dansk Energi i spidsen.

Nedslående regeringspolitik
Men ellers er regeringens hjemlige politik på området særdeles nedslående. Den har endnu en gang udskudt sin lovede opfølgning på Klimakommissionens rapport (offentliggjort i september 2010) - nu til en gang i foråret.

Den har ingen samlet plan for vindudbygningen og er imod oppositionens nationale mål om 50 procent vind i 2020. Og Lykke Friis' medieudspil om, at biomasse skal erstatte kul i de store byer, har udelukkende manifesteret sig i det modsatte. Regeringen gav i oktober 2010 sin miljømæssige godkendelse af, at DONG Energy snart kan fyre med kul på Avedøreværk 2, som indtil nu har været verdenskendt og berømmet for at være et kul-frit kraftvarmeværk baseret på biomasse og naturgas.

Forrige artikel ZERObolig får husejerne til at energirenovere ZERObolig får husejerne til at energirenovere Næste artikel Sikkerhed og tryghed gennem innovation og integration