Pape åbner for bindende klimamål for landbruget: ”Jeg tror, vi kan finde hinanden”

Konservatives Søren Pape Poulsen er ikke afvisende over for, at en landbrugsaftale med dem kan indeholde et bindende klimamål. ”Jeg har det sådan, at vi går ind i et rum, og så må vi jo tale om det,” siger han.

Kravet om et bindende klimamål for landbruget er ikke noget, der får Konservative til at løbe skrigende væk fra landbrugsforhandlingerne.

Det fortæller Konservatives formand Søren Pape Poulsen oven på klimakravet, der blev udstukket af statsminister Mette Frederiksen (S) i weekenden og skal accepteres for at være med i en landbrugsaftale.

”Jeg har det sådan, at vi går ind i et rum, og så må vi jo tale om det,” siger Søren Pape Poulsen.

Han fortæller, at der ikke har været klimaforhandlinger med et bindende reduktionsmål for andre sektorer, men godt ved, at statsministeren er presset af at leve op til forståelsespapiret med støttepartierne fra sommeren 2019.

”Der står jo, at der skal være et bindende mål for landbruget, og derfor er Mette Frederiksen jo dybt presset og nødt til at sige det,” siger Pape.

Ifølge ham kan regeringen ikke komme i hus med en bred landbrugsaftale med bindende mål uden også at komme flere penge i posen. Han mener dog ikke selv, at han stiller med ultimative krav. 

"Jeg synes, den sag er alt for vigtig til, at vi ikke kommer derind for at lave en aftale."

Tror på en bred aftale
Tidligere på måneden spillede Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige ud med, at der bør lægges seks milliarder kroner til den forhandlingsramme, regeringen har præsenteret. De ekstra penge skal bruges til at hjælpe landmændene med at nå klimamål og EU’s miljøkrav mere skånsomt, uden det kommer til at koste en masse job.

Udspillet fra blå blok var til gengæld uden et bindende klimamål.

”Det må da være en drøm for en regering, at alle i oppositionen bare viser deres kort. Jeg ved godt, at det udspil, vi er kommet med, sådan ender det jo ikke. Men det ender altså heller ikke med det, regeringen er kommet med,” siger Søren Pape og tilføjer:

”Så må vi jo sætte os ind i et rum, hvor vi finder en løsning, og hvis bindende mål er det absolut vigtigste for socialdemokraterne, så må de jo fortælle os, hvor de skal være, og hvad vil de sende med af penge. De har sendt penge med til alle andre forhandlinger. Det er vi også nødt til at gøre her. Det nytter ikke noget, at de bare tager landbrugsstøtten, der i øvrigt i forvejen har kapitaliseret sig, og siger, så er det det, vi skal bruge. Og jeg tror godt, de ved det. Og jeg tror, vi kan finde hinanden.”

Bindende mål ikke det vigtigste
I blå blok var der diskussioner om et bindende mål skulle med i det borgerlige udspil, men det var der ikke stemning for. Det fik Kristendemokraterne til at stå uden for det blå udspil.

I vil jo gerne være det grønneste borgerlige parti. Hvorfor er det så vigtigt for jer, at der ikke er bindende mål på det her område?

”Vi synes sådan set bare, det er vigtigt at lave en fælles aftale om, hvor vi skal hen. Det er ikke sådan, at vi synes, at spørgsmålet om ’bindende mål eller ej’ er det vigtigste. Vi vil bare gerne hen et sted, hvor vi sikrer dansk fødevareproduktion og de mange følgeerhverv, der er omkring det. At der ikke er 14.000 arbejdspladser, der kommer i fare,” siger Søren Pape Poulsen og fortsætter:

”Og der har vi så alle borgerlige hugget en hæl og klippet en tå sammen og lavet et udspil, vi alle sammen kan stå på mål for. Og så skal vi jo ind i et forhandlingsrum.”

Ifølge Altingets oplysninger har flere partiledere været forbi finansminister Nicolai Wammen (S) i sidste uge for at vende landbrugsforhandlingerne. Det er regeringens ambition at nå en aftale inden Folketinget åbner i starten af oktober.

,

Forrige artikel Altinget åbner nyt medie med fokus på de 17 verdensmål Altinget åbner nyt medie med fokus på de 17 verdensmål Næste artikel Vindbranche frygter flere benspænd for kæmpe statslig havvindmøllepark: Der er brug for en plan b Vindbranche frygter flere benspænd for kæmpe statslig havvindmøllepark: Der er brug for en plan b