Helveg: Vi skaber grøn optimisme

DEBAT: Danmark er bedst i verden til at tiltrække investeringer inden for grøn energi. Det skyldes stabile og ambitiøse vilkår, og den politik skal fortsætte, skriver klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

Af Rasmus Helveg Petersen (R)
Klima-, energi- og bygningsminister
 
I sidste uge udkom Dansk Industri med en globaliseringsredegørelse. Den konkluderer desværre, at vi ikke er dygtige nok i Danmark til at tiltrække internationale investeringer.

Det er trist og noget, vi er nødt til at ændre på.

Heldigvis forholder det sig helt anderledes, når vi ser på den grønne energisektor.

For nylig kunne PA Consulting Group vise, at Danmark er det land i verden, der er bedst til at tiltrække investeringer inden for grøn energi. I den grønne sektor ser man tilsyneladende optimistisk på fremtiden.
 
Årsagen er enkel. Virksomhederne og internationale investorer ved, hvad de kan regne med fra Christiansborg.

Faste og ambitiøse betingelser
Alle partier undtagen Liberal Alliance har med energiaftalen forpligtet sig på at lave energieffektiviseringer og udbygge den vedvarende energi frem mod 2020.

Den plan er så langsigtet, at virksomhederne kan investere efter den, og så bredt funderet, at virksomhederne tør regne med, at den holder, uanset hvad der sker efter et valg.

Dermed har det brede folketingsflertal leveret de faste rammebetingelser, der, som det eneste, kan konkurrere med skattelettelser om at stå højest på erhvervslivets ønskeliste.
 
Tallene fra DI's globaliseringsredegørelse viser, at den ambitiøse politik, hvor vi satser på grøn energi og et lavere forbrug, også giver virksomhederne andre fordele.

Virksomhederne er for eksempel blevet så gode til at spare på energien, at det giver dem en konkurrencefordel i forhold til deres udenlandske - knap så energieffektive - konkurrenter. Og det er værd at bemærke, at de fordele bliver større i takt med, at energipriserne stiger.

Grøn innovation og vækst
Det er vigtigt, at politikerne på Christiansborg ikke ryster på hånden. I de kommende år vil der med stor sandsynlighed være en stigende efterspørgsel efter energieffektive og grønne løsninger.

Det skyldes klimaændringerne, og det skyldes EU's og de asiatiske landes afhængighed af energi udefra.

Hvis uafhængighed ikke stod øverst på dagsordenen før, har situationen i Ukraine desværre mindet alle om, hvor stor strategisk betydning det har at være uafhængig af energiimport fra uroplagede dele af verden.

Der er brug for innovative og effektive løsninger, der kan gøre lande, der ikke har undergrunden fuld af kul og olie, selvforsynende med grøn, klimavenlig energi. Og lande, der kan levere de løsninger, bliver meget attraktive for internationale investeringer.
 
Der er rigtig mange danskere, der lever af den grønne energisektor i dag, og der er potentiale for endnu flere arbejdspladser i fremtiden.

Men vi skylder virksomhederne, at de har gode og stabile investeringsvilkår. Eller sagt på en anden måde: Vi skylder virksomhederne at forsikre dem om, at de kan regne med den energiaftale, vi indgik for to år siden.

Forrige artikel Klimalederen der gik baglæns Klimalederen der gik baglæns Næste artikel Luftkvaliteten afhænger af mange faktorer Luftkvaliteten afhænger af mange faktorer