Energieffektivisering - det første og bedste brændsel

DEBAT: Energieffektivisering bør indtage en større rolle på dagsordenen for EU. Ifølge en ny rapport fra IEA kan energieffektivisering være med til at reducere udledningen af drivhusgasser - samt skabe vækst. Det skriver Camilla Damsø Pedersen, fra Dansk Byggeri.

Af Camilla Damsø Pedersen
Chefkonsulent, Dansk Byggeri

Det Internationale Energi Agentur (IEA) har i en ny rapport fremlagt dokumentation for, at energieffektivisering ikke længere bør anses som det ”skjulte brændsel”, men i stedet bør indtage en vigtig rolle som det ”første brændsel”. Alene i 2010 var energibesparelserne i IEA’s medlemslande, som følge af tidligere investeringer, større end, hvad de enkelte forsyningskilder (olie, gas, kul og elektricitet) hver især bidrog med til at møde den faktiske efterspørgsel.

Det er første gang, at IEA fremlægger tal for, at energieffektivisering ikke kun er med til at reducere drivhusgasudledningen og styrke forsyningssikkerheden, men også leder til makro-økonomisk vækst. Således vurderes det, at hvis EU-landene fuldt ud udnytter potentialerne for energieffektivisering, vil BNP stige med op til 1,1 pct. Hvorimod det kun vil stige med 0,25 pct., hvis medlemslandene fortsætter deres nuværende indsats.

Største potentialer i byggeriet

Bygningsmassen er den sektor, hvor der vurderes at være de største potentialer for energieffektivisering, efterfulgt af energisektoren, transportsektoren og industrisektoren. IEA anslår, at der er et uudnyttet potentiale for energieffektiviseringer på lidt over 80 pct. i bygningsmassen. 
Hvis EU således valgte at investere årligt €56 milliarder på energirenovering alene af de offentlige bygninger frem mod 2020, ville det kunne skabe omkring 760.000 nye jobs. En investering, som, IEA vurderer, kunne blive fuldstændig dækket i lyset af stigende energipriser, færre offentlige udgifter relateret til sundhed og arbejdsløshed, øgede skatteindbetalinger mv. 

EU har ikke set lyset

Udmeldingen fra IEA er meget klar i forhold til EU’s indsats på området. Beskeden til EU er, at EU ikke gør nok for at spare på energien - til fare for forsyningssikkerheden og klimaet. Med de nuværende EU-strategier vil 2/3-dele af de økonomisk levedygtige potentialer for energieffektivisering ikke blive realiseret. 
EU har fx sat et ikke bindende mål om, at energiforbruget skal effektiviseres med 20 pct. i 2020 i forhold til en fremskrivning. For 2030 er Kommissionen kommet med et udspil om, at forbruget skal effektiviseres med 30 pct. i 2030.  

Anderledes ambitiøst har Europa-Parlamentet foreslået, at energiforbruget skal reduceres med 40 pct. i 2030, og målet skal være bindende. En ambition Dansk Byggeri til fulde kan bakke op om. Det vejledende mål for energieffektivitet i 2020 fører ikke til de fremskridt, der er nødvendige, og Kommissionen forventer ikke, at EU når målet om 20 pct. energieffektivisering. 

Det næste skridt i EU er, at medlemslandene skal fastlægge EU’s energi- og klimapolitik mod 2030 på rådsmødet den 23.-24. oktober. Her vil Dansk Byggeri på det kraftigste opfordre til, at Danmark får sat energieffektivisering højt på dagsorden som ”det første og bedste brændsel”, og kæmper for et ambitiøst og bindende mål for energieffektivisering. 

Forrige artikel Helveg: Dansk energimodel hjælper vækstøkonomierne Helveg: Dansk energimodel hjælper vækstøkonomierne Næste artikel Kriser og klima vil præge FN’s generalforsamling 2014 Kriser og klima vil præge FN’s generalforsamling 2014