Helveg: Dansk energimodel hjælper vækstøkonomierne

DEBAT: Klimaforandringerne kræver handling her og nu. Derfor samarbejder Danmark med fire andre vækstøkonomier for at indfri målene for CO2-reduktion frem mod COP21 i Paris i 2015. Det skriver klima-og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

Af Rasmus Helveg Petersen
Klima, energi- og bygningsminister

For et par uger siden besøgte jeg Sydafrika, en af verdens store vækstøkonomier og samtidig en af de største CO2-udledere. Og i sidste uge var jeg i Kina, den største vækstøkonomi og CO2-udleder i verden. De to besøg har overbevist mig om især tre ting.

For det første, at nogle af verdens største vækstøkonomier har brug for støtte til en grøn omstilling nu. For det andet, at grøn omstilling og økonomisk vækst kan og skal være to sider af samme sag. Og for det tredje, at Danmark har en koncentration af kompetencer, der kan hjælpe netop de store vækstøkonomier med en grøn omstilling – til gavn for både dem, os og klimaet.

Vi bliver nødt til at handle og forhandle samtidig
Som en del af forhandlingssporet under FN’s Klimakonvention (UNFCCC) arbejder Danmark aktivt for at øge ambitionsniveauet i den fælles klimaaftale, der skal indgås ved COP21 i Paris i 2015. Problemet er, at klimaudfordringerne kræver handling her og nu. Og at viljen til at indgå en ambitiøs aftale traditionelt er afhængig af, at man tror på at kunne nå de mål, man forpligter sig til. Derfor arbejder vi fra dansk side også med et ”handlingsspor”, hvor vi samarbejder med fire vækstøkonomier, der alle har store potentialer for CO2-reduktion.

Det er, udover Sydafrika og Kina, Vietnam og Mexico. Lad mig give et par eksempler fra de to lande, jeg netop har besøgt.

I Sydafrika hjælper vi med at udvikle landets el-system, så det f.eks. kan rumme langt mere vind. Vi er i gang med at videreudvikle et ”vindatlas”, der kortlægger landets vindressourcer og viser potentialerne i forhold til vindkraft. Virksomheder som bl.a. Siemens og Vestas er kommet godt ind på det sydafrikanske marked.

Det viser, at Sydafrikas energisystem er under udvikling. Kina fokuserer i stigende grad på bæredygtig energi og er verdens største marked for vindenergi. Men vinden udnyttes langt fra optimalt i det kinesiske energisystem, som fortsat er domineret af kul.

Vi hjælper derfor kineserne i forhold til grøn omstilling. Bl.a. har vi været med til at opbygge et nyt center for vedvarende energi, China National Renewable Energy Centre, CNREC, i Beijing. Et center, som selv de øverste kinesiske beslutningstagere trækker på. Vi er altså med til at spille beslutningsgrundlaget for grøn omstilling direkte ind til den kinesiske top. 

Vi forærer vores politik bort, men ikke vores teknologi
Handlingssporet rummer mange flere indsatser, hvis mål alle er konkrete CO2-reduktioner. Danmark har et efterspurgt kompetenceniveau på energiområdet. Vores energisystem, teknologi- og ambitionsniveau udgør en energimodel, der har stor eksportværdi for os selv og samtidig giver de lande, vi samarbejder med, et grønt løft.

Når vi deler den danske energimodel, er der derfor reelt tale om en ny form for eksport, hvor vi via et myndigheds-til-myndighedssamarbejde skaber grobund for øget eksport af danske virksomheders løsninger. Vi forærer altså vores politik bort, men ikke vores teknologi.

Den teknologi har dansk erhvervsliv, og den skal de levere på kommercielle vilkår. Det har vist sig at være en god forretning for Danmark, for vores samarbejdslande, som får et vigtigt skub fremad, og ikke mindst for klimaet, som er afhængig af, at der skabes håndgribelige resultater nu.

Jo flere resultater nu, jo bedre for klimaet. Og samtidig jo bedre for hvert lands tro på, at man kan sætte sig ambitiøse mål for fremtiden – også i FN-regi – som kan opfyldes uden at sætte egen vækst og udvikling over styr.

Forrige artikel Drop NOx-overbeskatning Drop NOx-overbeskatning Næste artikel Energieffektivisering - det første og bedste brændsel Energieffektivisering - det første og bedste brændsel