It’s global warming, stupid!

DEBAT: Stormen Sandy har på sin hærgen gennem Caribien og Nordamerika forårsaget massive ødelæggelser af både menneskelig og økonomisk karakter. Et mønstereksempel på klimaændringernes dramatiske betydning for menneskers livsvilkår, som klimaændringerne er ved at påføre klodens befolkning, skriver Steen Gade (SF).

Af Steen Gade (SF)
Klima- og energiordfører for SF

De, der ikke mener, at vejrmønstrene er ved at forandre sig, fornægter virkeligheden, og ændringer er også menneskeskabt. Sådan lød delstaten New Yorks guvernør – Andrew Cuomos - vurdering efter orkanens Sandys hærgen forleden.

Han var en enlig svale blandt politikerne, men det amerikanske debatniveau om klima passer jo vældig godt med vore danske fordomme om USA og de amerikanske vælgeres uvidenhed og uvilje til at se klimaændringerne i øjnene. Derfor er det egentlig ikke den manglende forståelse i USA, der er det mest mærkelige – eller skræmmende – men langt mere den danske dækning og den danske debat om Sandy, der kræver en alvorlig kommentar.

 

For Cuomo har ganske givet ret. Sandy er ikke bare ”århundredets storm” eller den virkeliggjorte ”perfekte storm”. Det er en stormtype, vi i de kommende år kommer til at se mange flere af på det nordamerikanske kontinent, og dermed bliver Sandy til noget helt andet end det helt usandsynlige. Nemlig i stedet klimaændringernes ”mønsterstorm”.

 

Arktisk højtryk stoppede orkanen

Her spiller det arktiske område en nøglerolle. Vi oplever som bekendt netop her de hurtigste og voldsomste ændringer af klimaet. Det betyder hastigt mindre områder isdækket om sommeren og betydeligt tyndere islag om vinteren i meget store havområder. Dertil kommer selvfølgelig afsmeltningen af indlandsisen og den dertil knyttede stigning af havene.

 

Det mest ”overraskende” ved Sandy var, at hun ikke bare fortsatte mod nord mod opløsning. Det plejer den slags orkaner at gøre. Men altså ikke denne gang. Ikke mindst fordi der lå et blokerende stationært højtryk i det nordøstlige Atlanterhav, der stoppede orkanen. En blokering, der er en del af de ændrede atmosfæriske betingelser efter opvarmningen af det arktiske område.

 

Sandy eksemplificerer klimaændringernes konsekvenser 

Når det er sagt, er der naturligvis tale om et sammenfald af en lang række komplicerede elementer, hvoraf en række af de andre også er relaterede til klimaændringer. Det gælder det helt overordnede, at vi med CO2-forureningen af atmosfæren er i gang med at pumpe enorme mængder ekstra energi ind i vejrsystemet. De varmere oceaner gør orkaner kraftigere end før. De opsuger mere vand, og det fører til meget mere ekstremt regnvejr både i styrke og mængde. Dertil kommer mere vand ind fra havet på grund af orkanens styrke og omfang og selvfølgelig også påvirket af stigende vandstand.

 

Selvfølgelig er der også en række andre elementer på spil i forklaringerne på, at Sandy blev så ødelæggende. Eksempelvis at der var fuldmåne og højvande og det kolde vejr inde i landet.

 

Men tilbage står der desværre et mønstereksempel på klimaændringernes dramatiske betydning for menneskeliv, for menneskers livsvilkår og for de enorme økonomiske konsekvenser, som klimaændringerne er ved at påføre klodens befolkning. 

 

Derfor bør vi - bestemt også her i landet - kaste al den ulyst til at kalde tingene ved deres rette navn bort.  Tingene er selvfølgelig komplicerede, men mere mod - tak:

 

”It’s global warming, stupid” for at sige det med et lettere omskrevet Clinton-citat.

Forrige artikel Sådan vil Sønderborg blive CO2-neutral Sådan vil Sønderborg blive CO2-neutral Næste artikel Solcelleforslag underminerer energiforliget Solcelleforslag underminerer energiforliget