Enhedslisten siger oftest nej til nye almene boliger i København

I København er Enhedslisten bundskraber, når det handler om at stemme for almene boliger i lokalplaner, viser ny opgørelse.

Trods en målsætning om at bygge flere almene boliger i København er Enhedslisten et af de partier på Rådhuset, der oftest vender tomlen ned, når der skal stemmes om nyt alment boligbyggeri i Hovedstaden. 

Det viser en opgørelse, som bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad (S) har sendt til Folketingets Indenrigs- og Boligudvalg. 

Her fremgår det, at Enhedslisten i perioden fra 1. januar 2017 til 1. juli i 2021 har stemt for godt 72.000 etagemeter almene boliger. 

Det svarer til lidt over en tredjedel af de etagemeter alment boligbyggeri, som politikerne på Rådhuset har stemt for i perioden.

Dermed placerer partiet sig på den absolutte bundplacering over partier, der har stemt for flest etagemeter alment boligbyggeri i perioden. 

Til sammenligning har Dansk Folkeparti stemt for samtlige etagemeter alment boligbyggeri, der har været til afstemning i byrådssalen, mens Socialdemokratiet har stemt for 93 procent af det vedtagne areal. 

“En skandale af rang"

En del af forklaringen på Enhedslistens placering som nummer sjok på Indenrigs- og Boligministeriets opgørelse skal findes i byggerierne på Amager Fælled og Stejlepladsen ved Sydhavnen, som partiet stemte imod tidligere i år. 

Byggeriet på Amager Fælled udgør samlet et areal på lidt over 35.000 etagemeter reserveret til almene boliger, mens der i byggeriet på stejlepladsen er indregnet godt 18.000 etagemeter alment boligbyggeri. 

Gorm Anker Gunnarsen, medlem af Københavns borgerrepræsentation for Enhedslisten, mener ikke, at der er et misforhold mellem partiets bundplacering på listen og ambitionen om at bygge flere almene boliger i København. 

“Vi lægger konstant et pres for at få mere alment boligbyggeri ind i de lokalplaner, vi behandler på Rådhuset, siger Gorm Anker Gunnarsen. 

“Men der er desværre mange af de lokalplaner, vi stemmer om på Rådhuset, som i høj grad skubber behovet for alment boligbyggeri i baggrunden. Det kan vi ikke se os selv i. Derfor stemmer vi nej,” tilføjer han. 

I skriver sort på hvidt i jeres valgprogram, at i vil have flere almene boliger i København. Samtidig er i det parti, der stemmer ja til færrest etagemeter alment boligbyggeri. Er der ikke et misforhold mellem de to ting? 

“Det mener jeg ikke. Når vi stemmer nej til lokalplaner med alment boligbyggeri, er det jo ikke på grund af det almene boligbyggeri. Når vi stemmer nej til at bygge på Amager Fælled, er det for at beskytte naturen,” siger Gorm Anker Gunnarsen. 

“Så er der byggeriet på Postgrunden, som jo er en skandale af rang. Hvem i alverden kan dog finde på at bygge et højhus på 115 meter midt i København. Det er sådan nogle byggerier, der er med til at ødelægge byrummet, og det kan vi ikke stemme for,” tilføjer han.

Forrige artikel Se danmarkskortet: Så stor er forskellen på særlig erhvervsskat i kommunerne Se danmarkskortet: Så stor er forskellen på særlig erhvervsskat i kommunerne Næste artikel Forening skal betale to millioner for at stoppe byggeri på Amager Fælled Forening skal betale to millioner for at stoppe byggeri på Amager Fælled