Alternativet: Budgetforhandlinger på Københavns Rådhus var ren skinproces

DEBAT: Til budgetforhandlingerne på Københavns Rådhus blev der truffet beslutninger over hovedet på politikere og københavnerne. Det er decideret uansvarligt, skriver medlemmerne af Københavns Borgerrepræsentation for Alternativet. 

Af Franciska Rosenkilde (ALT), Kim Hjerrild (ALT), Fanny Broholm (ALT) og Badar Shah (ALT)
Hhv. kultur- og fritidsborgmester og medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation

Torsdag den 1. oktober vedtog et flertal i Københavns Borgerrepræsentation kommunens budget for 2021. Desværre har budgetpartierne langt fra sat de nødvendige midler af til den grønne omstilling af trafikken. 

Der er ellers bred enighed om, at der skal langt færre biler på vejene, hvis København skal nå sit erklærede mål om at blive CO2-neutral i 2025. Det kræver massive investeringer i såkaldte trafikøer, som giver byens rum tilbage til de grønne trafikanter, der udgør langt størstedelen af københavnerne. 

Men det valgte budgetpartierne altså at ignorere. I stedet har man givet hånd på, at man vil støtte kæmpeprojektet Lynetteholmen og Østlig Ringvej, der i praksis består af en motorvej ind gennem byen og en havnetunnel.

Budgetaftalen betyder i praksis, at det bliver mere attraktivt at tage bilen i fremtidens København – helt ude af trit med byens klima- og miljømål. 

Demokratisk skæv beslutning 
Hvis Altingets læsere undrer sig over, hvordan det er gået til, kan vi godt forstå det.

Forklaringen skal findes i, at støtte til Lynetteholmen og Østlig Ringvej var adgangsbilletteten til at deltage i forhandlingerne om næste års budget. På trods af at de ting ikke har noget med hinanden at gøre. Og på trods af at vi slet ikke kender miljø- og klimakonsekvenserne ved de to megaprojekter endnu. 

Det er decideret uansvarligt. Og demokratisk set er det helt skævt. En beslutning, der vil ændre Københavns geografi markant og have enorme, men endnu uklare økonomiske og miljømæssige konsekvenser, er blevet truffet hen over hovedet på både os politikere og københavnerne.

Det kan Alternativet selvfølgelig ikke støtte. Derfor måtte vi sammen med Enhedslisten forlade budgetforhandlingerne efter kort tid. 

Inden vi kom så langt, nåede vi at konstatere, at forhandlingerne reelt var overstået, da vi satte os til forhandlingsbordet.

Pengene var fordelt blandt de partier, som på forhånd havde lovet at støtte Lynetteholmen og Østlig Ringvej. Og man havde altså glemt den grønne omstilling. 

Er det mon sådan, Københavnerne ønsker, at deres skattekroner skal forvaltes? Det tror vi ikke i Alternativet, og derfor fremlagde vi i torsdags et fuldt finansieret grønt budget sammen med Enhedslisten som alternativ til flertallets budgetaftale.

Forrige artikel DI Hovedstaden: Vi skal stå sammen om infrastruktur i hovedstaden, ikke pege fingre DI Hovedstaden: Vi skal stå sammen om infrastruktur i hovedstaden, ikke pege fingre Næste artikel Boligminister: Op til en tredjedel af Københavns boliger skal være almene Boligminister: Op til en tredjedel af Københavns boliger skal være almene