S-ordfører om prisloftet: Vi skal undgå de tossede eksempler, der fylder i debatten

Vi ved, at vi i fremtiden skal vi bruge meget mere energi. Vi står over for en omstilling af vores samfund, hvor vi skal bruge meget mere grøn strøm. Her kan en fjernelse af prisloftet være en løsning. Og det drøfter vi lige nu i regeringen, skriver energi- og forsyningsordfører Lea Wermelin.

I klimadebatten bliver der nogle gange stillet spørgsmål, som kan virke simple, men hvor svarene ofte er komplicerede. Overskudsvarme er ikke et af de eksempler. For hvorfor egentlig fyre for fuglene i en tid med klimakrise?

Det giver selvfølgelig ikke mening. 

I dag bruger vi kun omkring 13 procent af den potentielle overskudsvarme, som vores industri producerer. Det er ikke nok.

For det er klart, at vi skal udnytte vores energi bedst muligt. Derfor er det også indlysende, at debatten om overskudsvarme fylder meget. 

{{toplink}}

I Socialdemokratiet arbejder vi sammen med de andre regeringspartier på at finde en vej frem, så vi kan undgå de tossede eksempler, som har været fremme i debatten, og som også fyldte, da vi holdt høring om det i Folketingets Klima- og energiudvalg. 

Da man i sin tid indførte prisloftet, var det for at beskytte danskerne mod høje varmepriser. Nu er tiden inde til at se på en løsning, hvor vi gør det lettere at udnytte det store potentiale der er i den overskudsvarme, vores industri producerer.

Oprydning i lovgivningen

Vi ved, at vi i fremtiden skal bruge meget mere energi. Vi står over for en omstilling af vores samfund, hvor vi skal bruge meget mere grøn strøm.

Blandt andet til vores Power-to-X-anlæg, så vi kan lade vores elbiler og producere grønne brændstoffer til for eksempel skibe og fly.

Derudover er der krig på europæisk jord, der gør det vigtigere end nogensinde før at gøre os fri af russisk gas i Europa. Så også af den grund skal vi udnytte den energi, vi allerede producerer.

Her kan en fjernelse af prisloftet være en løsning. Og det drøfter vi lige nu i regeringen.

I det hele taget kigger vi på alle barrierer for den grønne omstilling, og jeg er glad for, at vi i første omgang har fået fjernet de barrierer, der var for udnyttelse af overskudsvarme fra spildevand. 

Meget af vores lovgivning er skrevet i en anden tid, hvor det ikke var den grønne omstilling, der var omdrejningspunktet. Det er slut nu.

Vi skal rydde op og ud i den lovgivning, vi har, og hele tiden arbejde for at sætte tempoet op i at få reduktioner. Hellere i dag end i morgen. 

Så tak til industrien og Dansk Fjernvarme for at sætte fokus på problemet. Vi glæder os til at løse det sammen med jer.

Forrige artikel Aalborg Forsyning: Overskudsvarme skal spille en nøglerolle i den grønne omstilling Aalborg Forsyning: Overskudsvarme skal spille en nøglerolle i den grønne omstilling Næste artikel Ingeniørforening: Får vi ikke snart en plan for klimatilpasning, bør vi vænne os til waders Ingeniørforening: Får vi ikke snart en plan for klimatilpasning, bør vi vænne os til waders