ESCO i hospitalssektoren kan hjælpe regeringens 2020-plan

DEBAT: Energiforbruget på landets sygehuse stiger fortsat 4 pct. årligt. Systematiske energitiltag kan knække kurven ved at nedbringe det betydelige energispild i hospitalssektoren og samtidig forbedre arbejdsmiljøet og afkorte indlæggelsestiderne – før 2020, skriver Morten Dahl, salgsdirektør i Schneider Electric.

Af Morten Dahl
Salgsdirektør, Buildings Busniness Schneider Electric

Regeringens nye 2020-plan dikterer smalhals i den offentlige sektor mange år frem, men lover samtidig bedre sundhed og grønnere energi. Man kan derfor undre sig over, at systematisk energirenovering af landets eksisterende hospitaler fortsat ikke har større bevågenhed blandt landspolitikerne. Simpelthen fordi denne øvelse gavner alle formål med betydelig effekt frem til 2020.

Erfaringer fra Sverige
90 pct. af regionernes energiforbrug ligger i hospitalsregi, og her stiger energiforbruget fortsat med 4 pct. årligt.

Det kan godt lade sig gøre både at knække kurven og forbedre indeklima og dermed effektivisere hospitalsdriften på flere fronter ved systematisk at begrænse det energispild, der udgør mindst 20 pct. i hospitalssektoren. En sektor, som tilmed har de mest energiforbrugende bygninger. Det viser erfaringer fra bl.a. Sverige.

ESCO-projekt med sidegevinst
Schneider Electric står således bag energirenovering af tre sygehuse i Skåne, der samlet omfatter 440.000 m2 (til sammenligning dækker Hvidovre Hospital 300.000 m2).

Resultatet er en gennemsnitlig besparelse i varmeforbruget på 28 pct. og 8 pct. af elforbruget. Renoveringen er udført som et ESCO- projekt med en tilbagebetalingstid på 9,5 år baseret på de årlige besparelser, som Schneider Electric stiller garanti for som energipartner.

Dansk Erhverv har blandt andet på den baggrund vurderet, at det danske sygehusvæsen under et kan opnå årlige vedvarende besparelser på 163 mio. kr. til varme og strøm gennem systematisk energirenovering af de eksisterede sygehuse. Direkte besparelser, der fuldt ud finansierer investeringerne, og hvor et yderligere overskud så deles mellem ESCO og parterne i kontraktperioden på 5-15 år. Derefter tilfalder besparelserne i fuldt omfang hospitalet og dermed det offentlige.

En ikke uvæsentlig sidegevinst er et forbedret arbejdsmiljø og indeklima på landets sygehuse. Dansk Erhverv skønner, at denne afledte effekt kan udløse årlige besparelser for det offentlige på ca. 1 mia. kr. i form af lavere sygefravær og kortere indlæggelsestider, som vel at mærke fuldt og helt tilfalder hospitalet og dermed det offentlige.

Patienternes velbefindende og medarbejdernes arbejdsmiljø er således to sider af samme sag. Erfaringer fra en række større projekter i udlandet viser, at forbedringer af indeklimaet direkte sænker infektionsrisikoen, afkorter indlæggelsestiderne og sænker sygefraværet hos de ansatte. Det samme har vist sig at være tilfældet herhjemme på Aalborg Sygehus.

ESCO-partnerskab savner energipolitisk opbakning
De få og endnu sporadiske energitiltag i hospitalsregi herhjemme savner energipolitisk opbakning og en klar finansieringsmodel og åbning for ESCO- partnerskaber, baseret på længere investeringsforløb.

Landets regioner kan have en pointe, når de ser en barriere i den nuværende energimærkning, der ofte afstikker rammerne og sænker ambitionsniveauet for energiprojekterne.

Problemet er, at energimærkningen sjældent kan bruges i hospitalsregi, hvor en stigende del af energiforbruget knytter sig til tekniske installationer og apparatur med behov for strømforbrugende nedkøling frem for energi til opvarmning og lys.

Vores energitiltag halter bagud
Da energimærkningen samtidig sætter grænser for investeringshorisonten på trods af eventuelle ESCO-garantier, er det nok værd at undersøge, om ikke hospitalssektorens særlige behov kan begrunde en mere lempelig finansieringsmodel.

Skal vi gøre os håb om at få bedre og mere sundhed for de samme penge og fastfryse vækstraten i det offentlige forbrug på de annoncerede 0,8 pct., er der sund fornuft i at sætte ind, hvor effekten er størst.

Når finansieringen af de nødvendige energitiltag samtidig kan ske uden risiko for det offentlige via ESCO-modellen, kan det undre, at vi fortsat halter bagud herhjemme. Ikke mindst på hospitalsområdet, når det gælder brug af den type partnerskaber.

En model, som vel at mærke er velafprøvet i USA og i en lang række af de lande, vi normalt henter inspiration fra.

Forrige artikel Kommunetesten: Er din kommune ”grøn” på den tynde eller fede måde? Kommunetesten: Er din kommune ”grøn” på den tynde eller fede måde? Næste artikel Løft fokus i klima- og miljødebatten Løft fokus i klima- og miljødebatten