Løft fokus i klima- og miljødebatten

DEBAT: Det er nødvendigt at udvide forståelsen af den offentlige debat. Klimaforandringer handler ikke kun om vand, skybrud eller stigende have. Vi mangler en sammenhængende miljø- og klimapolitik i Danmark, skriver direktøren i Danske Arkitektvirksomheder, Christian Lerche

Af Christian Lerche
Direktør, Danske Arkitektvirksomheder

Den offentlige debat om klimaudfordringerne og de nødvendige forholdsregler efterlader let det indtryk, at klimaforandringer især har form af vand - enten som skybrud eller af stigende have. Det er nødvendigt at udvide forståelsen.

Det handler (kun) om vand
Begrebet "100-års skybrud" klinger særligt spændende, når det hæftes på vejrfænomener, som danskerne oplever hvert eller hvert andet år.

For borgere, bygningsejere, myndigheder, forsikringsselskaber og politikere er det ikke kun spændende, men ramme alvor, fordi der knytter sig overvældende omkostninger ved udbedring af skaderne efter disse skybrud og i tilgift at tage forholdsregler i både mikro- og makroskala for at dæmme op mod, at ulykkerne gentager sig.

Tilbageførsel af åløb, udlægning af nye asfalttyper, bortledning af regnvand på egen grund, etablering af opsamlingsbassiner, etablering af midlertidige "søer" i byrummet, omfangsdræn og kloakforbedringer er blot enkelte eksempler på de mange initiativer, der tages.

På grund af aktualiteten og de meget store økonomiske omkostninger, der er forbundet med udbedringer og investeringer i disse forholdsregler, fylder den klimaskabte regnvandsudfordring meget i vores opmærksomhed.

Vores landspolitikere og nogle kommuner bekymrer sig også om de mulige stigninger i havvandet, som forudses at komme i en fjern, men ikke helt uoverskuelig, fremtid. Vi skal tage langsigtede forholdsregler med hensyn til, hvor vi bygger og bor i fremtiden. Der skal investeres massivt i sikring af byer, havne og kyster. Igen handler det om vand.

Bedre overblik over klimaudfordringerne
Men rækker vores aktuelle debat i almindelighed eller "på Borgen" om klimaforandringer og initiativer, der kan minimere klimaforandringer eller deres implikationer, meget længere? Nej, mener jeg.

Jeg appellerer derfor til, at man - både grænseoverskridende og "på Borgen", i kommunerne og helt lokalt tager en tur op i helikopteren for at danne sig et bedre overblik over klimaudfordringerne, deres implikationer, de mulige og nødvendige tiltag, investeringsbehovet - samt naturligvis en prioritering blandt dem.

Man vil for eksempel få øje på byernes betydning for opvarmning. Her skal der ikke aktiveres mange by- og landskabsplanlæggere for at pege på behovet for en bedre byudformning, mere intelligent bebyggelse, bedre transportbetingelser og ikke mindst flere (store) træer, mere vand (undskyld) og grønne arealer, som kan gøre en klar forskel.

Man vil erkende, at man må holde op med at udlægge helt nye arealer (typisk omkring store eller mellemstore byer i provinsen) til nye parcelhuskvarterer, selvom de ligger milevidt fra offentlig transport og derfor kun kan bebos af familier med to biler. Eller hvad med et samarbejde mellem stat og kommuner om den overordnede planlægning? Man vil reflektere over transportsektorens (også skibsfartens) enorme, men alment accepterede, forurening og CO2-udledning.

Vi er meget afhængige af de danske rederiers bidrag til de nationale økonomiske balancer, og vi tjener stort på krydstogtsskibenes tusindvis af rige turister i København.

Men hvordan ser det ud med klimaregnskabet? Det er utvivlsomt katastrofalt negativt. Rensning af røgen og krav om at hente strøm fra land er mulige løsninger. Vil nogen få øje på landbruget? Igen: Helt uundværligt for nationens selvforståelse og de økonomiske balancer. Men skal man bare til evig tid acceptere klimaubalancerne - uanset om vi ser på CO2-udledning eller overgødning?

Usammenhængende miljø- og klimapolitik
Jeg skal nok stoppe her, hvor pointen må stå klar: Vi mangler en sammenhængende miljø- og klimapolitik i Danmark; sammenhængende både indadtil mellem det nationale, det regionale og det lokale niveau, men også sammenhængende i forhold til vores naboer og den globale kontekst.

Jeg skylder en undskyldning i forhold til de mange, som uberettiget rammes af min brede kritik.

Københavns Kommune har eksempelvis fremlagt en gennemarbejdet, holistisk og ambitiøs klimaplan, som indtænker meget andet end vand.

Regeringen arbejder også med en ny landsplan, og miljøministeren har netop inviteret befolkningen til at bidrage med visioner for et mere bæredygtigt samfund.

Det er på høje tid, og jeg opfordrer enhver til at gribe pennen og bidrage. Især håber jeg på forslag, som handler om andet end vand.

Forrige artikel ESCO i hospitalssektoren kan hjælpe regeringens 2020-plan ESCO i hospitalssektoren kan hjælpe regeringens 2020-plan Næste artikel Vandplanerne fejler Vandplanerne fejler