Herning: Sammen skaber vi de bedste løsninger

DEBAT: Også i Herning har samarbejdet mellem kommune og forsyning været en vigtig faktor lige fra starten af arbejdet med klimatilpasning. Det skriver de ansvarlige for Herning Kommunes klimatilpasningsplan.

Af Lisbeth Andresen, Charlotte Højbjerre, Benny Nielsen og Søren Brandt
Ansvarlige for Hernings klimatilpasningsplan, Herning Kommune og Herning Vand A/S

Herning Vand A/S og Herning Kommune offentliggjorde en klimatilpasningsstrategi i marts 2013.

Herefter fortsatte arbejdet frem mod udarbejdelsen af kommunens klimatilpasningsplan med konsulentbistand fra Birgit Krogh Paludan fra Naturstyrelsen og DHI.

De øgede nedbørsmængder og den deraf følgende mængde overfladevand kan komme til at påvirke mange områder i Herning Kommune. Høj vandstand i vandløb og kloakker sammen med den høje grundvandsstand udgør en voksende udfordring.

Byrådet har derfor i Herning Kommuneplan 2013-2024 sat mål for klimatilpasningen og reserveret kommunale arealer til opmagasinering af overfladevand. I den kommende klimatilpasningsplan ønsker byrådet i tæt samarbejde med Herning Vand A/S at sætte yderligere fokus på de udfordringer, kommunen står over for, og med en koordineret og rettidig indsats at komme udfordringerne i forkøbet.

Klimatilpasning som led i byudvikling
Klimatilpasningsplanen vil fremadrettet være udgangspunktet for at tænke klimatilpasning ind i både eksisterende byområder, i den fremtidige planlægning og byudvikling samt i natur- og landområder i kommunen.

De nævnte klimaforandringer betyder, at der i Herning Kommune må forventes mere nedbør, blandt andet i form af voldsomme regnskyl, samt at grundvandsstanden visse steder bliver højere. Det giver sig til udtryk i højere vandstand i vandløbene og i, at afløbssystemerne kan have svært ved at aflede de store mængder vand.

Dette bevirker, at vand stuver op på terræn og oversvømmer marker og veje på landet eller stuver op i afstrømningssystemerne og derved blandt andet forårsager kælderoversvømmelser i byerne. Særligt regnhændelser lige efter hinanden sætter systemerne under pres.

Den første regn vil meget hurtigt vandmætte jorden og fylde kloakkerne og andre opmagasineringskapaciteter. Hurtig, efterfølgende regn vil som en følge heraf få vandet til at flyde på terræn.

I sensommeren 2011 blev der registreret den næststørste mængde nedbør i Herning, siden nedbørsmålingerne blev startet op i 1874. Den megen nedbør gav blandt andet i 2011 store problemer med at få høstet på landbrugsarealer i den nordlige del af kommunen.

I 2012 faldt der ca. 250 mm mere nedbør end årsgennemsnittet, heraf faldt de ca. 160 mm ekstra nedbør i årets sidste fire måneder.

Både landbrug, miljø og by bliver prioriteret
Klimatilpasningsplanen vil vurdere og prioritere sammenhængen mellem på den ene side mulighederne for veldrænet jord og dyrkningssikkerhed på de vandløbsnære arealer og på den anden side vandløbenes miljømæssige tilstand og byernes behov for afledning af vand.

Herning Kommune vil tænke forsinkelse af overfladevand ind alle de steder i vandløbssystemerne, hvor det er miljømæssigt og økonomisk forsvarligt.

Landmanden har, som en vigtig arealforvalter, en central rolle i arbejdet med at tilpasse vores landskab til at modvirke oversvømmelser. Det er ligeledes vigtigt, at der i kommunens byplanlægning sættes fokus på tilbageholdelse af vand i byerne.

Nedstrøms i vandløbssystemerne bliver problemstillingen med mere og kraftigere nedbør yderligere udfordret, når vandet ledes hurtigt væk fra arealer i et stort opland. Vandløbene kan ikke aflede disse store mængder vand, uden det får konsekvenser.

Det giver især problemer i den nordlige del af Herning Kommune og i Herning By, der afvander til Storå systemet, der løber gennem Holstebro By.

Her er Storå flere gange løbet over sine bredder. Forsinkelse af overfladevand i Storå-systemet i både Holstebro Kommune, Ikast-Brande Kommune og Herning Kommune vil medvirke til at reducere oversvømmelser af byerne og af markerne i det åbne land.

I klimatilpasningsplanen vil afledning af vand fra Herning By og vandløbene omkring Herning blive undersøgt nøje. Øvrige byer/byområder undersøges også, men på et mere overordnet niveau. Der vil dog være ekstra fokus på omegnsbyerne Kibæk og Sdr. Felding, hvoraf sidstnævnte gennemløbes af Skjern Å, samt Vildbjerg, hvor der i dag er problemer med afledning af overfladevand i kraftige nedbørssituationer.

Administrativt forum nedsat
I forhold til information og inddragelse af samt koordinering med nabokommunerne Holstebro og Ikast-Brande er der nedsat et administrativt forum. Dette koordineringsforum har deltagere fra de tre kommuner og forsyninger og mødes jævnligt for at diskutere fremtidens løsninger.

For at få en fælles forståelse af udfordringerne og mulighederne tager politikere og bestyrelsesmedlemmer i de tre kommuner og forsyningsskaber på en fælles studietur langs Storå til august.

Derudover har vi også deltaget i ”netværksprojekt til udvikling af afværge- og tilpasningsforanstaltninger til de nye klimaforhold” med udgangspunkt i Landmanden som vandforvalter. Dette projekt har ført os videre i pilotpartnerskabet ”Vandet fra landet”.  

I Herning Kommuneplan 2013-2024 er der udpeget tre egnede og relevante områder med henblik på opmagasinering af vand. Det første projekt, kaldet KLIT 1 Hammerum Å/Kløvervej, er under udgravning. Her laves et unikt bassin på ca. to ha, der skal fyldes med overfladevand fra dyrkningsarealerne i oplandet til Hammerum Å, før vandet når ind i nærheden af Herning By.

Det gør det muligt at ”skaffe mere plads” i vandløbet Herningsholm Å, der hermed får en lavere vandstand. Projektet er udarbejdet på baggrund af medfinansieringsaftalen og forventes indviet i efteråret 2014. Der arbejdes desuden på yderligere to projekter; KLIT 2 Knudmosen/Miljøvej og KLIT 3 Holing Bæk/Lillelund Engpark, hvoraf det sidste er under projektering.

Det syv ha store bassin skal både fungere som et regnvandsbassin, men også som et rekreativt element med mulighed for naturoplevelser, naturundervisning og motion. De tre projekter etableres, inden klimatilpasningsplanen er færdig, men dækker et erkendt behov i området og ligger i naturlig forlængelse af de allerede planlagte oversvømmelsesbegrænsende tiltag i forhold til regnvand.

Disse tiltag vil give Herning Kommune og Herning Vand A/S de første erfaringer med at gennemføre klimatilpasningsprojekter. Separering af afløbssystemet og udbygning af bassinanlæg til regnvand er en del af den igangværende klimatilpasning. 

Forrige artikel Giv fjernvarmeværkerne lov og lyst til at eje lokale vindmøller Giv fjernvarmeværkerne lov og lyst til at eje lokale vindmøller Næste artikel Danmark må holde op med at fyre for gråspurvene Danmark må holde op med at fyre for gråspurvene