Det får vi alle ud af flere solceller

SOL-STAFET: Der er kun blevet fokuseret på statens tabte indtjening på elafgifter. Men investeringer i solceller gavner ikke kun den enkelte, men hele samfundet, skriver en række aktører i fælles indlæg.

Af Niels Jørgen Hansen
Administrerende direktør i TEKNIQ Installatørernes Organisation
Kasper Dahl
Næstformand i Dansk Solcelleforening
Torben Kaas
Sekretariatschef i Dansk Byggeri

Jani Lykke Methmann

direktør i DS Håndværk og Industri

En investering i et solcelleanlæg er en yderst rentabel investering for den enkelte, men solceller gavner også samfundet som helhed. Disse fordele er desværre gået tabt i debatten om blandt andet nettomålerordningen. I stedet er der blevet fokuseret på statens tabte indtjening på elafgifter.

Danmark har brug for, at boligejerne også fremover bliver motiverede til at investere i den grønne omstilling. Udbygningen på solcelleområdet er langt fra blot et investeringseventyr, hvor boligejerne slipper for at betale CO2-aflad til staten i form af elafgifter. Solceller er beskæftigelse, energibesparelser, konkurrencedygtig energi og et nødvendigt supplement til vindkraft.

Det er ikke en påstand.
 
Det er fakta.

Skaber tusindvis af job 
Revisionsfirmaet Deloitte har af undertegnede organisationer fået til opgave at analysere udbygningen af solenergiens betydning for Danmark, hvor netop disse punkter bliver fremhævet.

Rapporten fra Deloitte viser, at væksten i solcellemarkedet allerede i dag har medført 4.000 solcellerelaterede jobs, og Deloittes forventning er, at den beskæftigelseseffekt vil kunne stige til 13.000 beskæftigede, hvis solcellestrategiens mål bliver 1500 MW. En fastholdelse af nettomålingsordningen vil med andre ord kunne bidrage med yderligere 9.000 solcellerelaterede jobs.
Jobskabelse er grundlaget for vækst i samfundet, og denne beskæftigelseseffekt må derfor tillægges meget stor værdi.

Skaber energibesparelser
Rapporten viser også, at solceller er en energibesparelse. Hvis politikerne fastholder de nuværende rammebetingelser for solcelleejerne, vil udbygningen realistisk set nå 1500 MW i 2020, hvilket svarer til fire procent af elforbruget. Det betyder, at der opnås en besparelse på 12-13 PJ i primærenergiforbruget i den centrale energiproduktion, hvilket vil være et betydeligt bidrag til Danmarks klimamålsætninger under Energisparedirektivet. Den grønne omstilling er afgørende for hele samfundet, og det er derfor politikernes ansvar at sikre fortsat udvikling indenfor vedvarende energi.

Omkostningerne ved solcelleproduceret energi er så lave, at solceller efterhånden kan konkurrere med vindkraft. Deloittes analyse viser, at omkostningerne i dag er helt nede på 1,33 kr./kWh. Faktisk er omkostningerne allerede blevet reduceret så meget, at vi i dag ser et omkostningsniveau, som Klimakommissionen vurderede først ville indtræffe i 2050. Deloitte vurderer, at omkostningen i 2050 vil være helt nede på 0,46 kr./kWh. Dette gør solenergi konkurrencedygtigt med blandt andet vindkraft. Vi har som samfund brug for at investere i de energikilder, der kan sikre fremtidig energiforsyning til de økonomisk mest konkurrencedygtige priser.

Behov for supplement til vind
Vindkraft er ikke en fordelagtig energiforsyning, hvis vi kun fokuserer på denne. Årsagen er, at vindmøller primært producerer el om natten og i efterårs- og vintermånederne, mens elforbruget primært er i dagtimerne. Derfor er der behov for et supplement til vindkraft.

Solceller er velegnede som supplement til el fra vindmøller, fordi produktionen udelukkende falder i dagtimerne, hvor elforbruget er højt og primært falder i sommermånederne, hvor elproduktionen fra vindmøller er relativt lille. I en endnu ikke publiceret forskningsartikel fra Gorm Andresen, der forsker i fremtidens energisystemer ved Århus Universitet, forklarer han, at solenergi er et nødvendigt og brugbart supplement. Dette gøres ud fra et teknisk hensyn om at undgå overproduktion, der betyder, at den optimale energiforsyning består af 20 procent solcelle-el og 80 procent el fra vindmøller. Vi har som samfund behov for at investere i løsninger, der sikrer os en fornuftig og økonomisk fordelagtig energiforsyning fremadrettet.

Største klimasucces i danmarkshistorien
Derfor skal politikerne glæde sig over, at vi lige nu er vidne til en af de største klimamæssige succeser i danmarkshistorien. Danskerne har af egen lomme investeret tre milliarder kroner i den grønne omstilling. En omstilling, samfundet har brug for.

Danmark har brug for flere job, energibesparelser, billig vedvarende energi og et supplement til vindkraft. Det får vi alle ud af flere solceller. Det handler ikke kun om den enkelte boligejer. Det handler ikke om, at staten mister elafgifter - det er jo en naturlig konsekvens af energibesparelser. Det handler om en ansvarlig klimapolitik.

Solceller skal fremmes - ikke bremses
Udbygningen af solenergien kommer ikke af sig selv. Solceller skal fremmes - ikke bremses. Vi ser allerede, at de politiske udmeldinger har skabt uro på markedet. En forringelse af nettomålerordningen vil bremse markedet, job vil blive tabt på gulvet, de ambitiøse klimamål vil forblive en god intention, og samfundet vil mangle et forsyningssupplement til vindkraft.

Derfor er der behov for at bevare den pædagogiske nettomålerordning, hvor boligejeren kan se måleren løbe baglæns ved overproduktion. Derfor er der behov for en klar politisk udmelding, der kan skabe ro på markedet. Endelig er det afgørende, at vi sikrer stabile rammebetingelser, så solcelleejerne kan have vished for deres vilkår, ligesom virksomheder kan investere kapital i at dygtiggøre sig, uden grundlaget for vækst på solcellemarkedet bliver revet væk under dem.

Derfor er det absurd, hvis frygten for tabte energiafgifter skal blokere for en fortsat positiv udbygning af solcellekapaciteten i Danmark. Både fordi regnestykket er langt mere kompliceret end som så. For eksempel får staten øgede indtægter på baggrund af jobskabelsen. Også fordi politikerne med en forringelse af rammebetingelserne går imod sine egne grønne hensigter.

Forrige artikel Affald er en ressource - brug den bedre Affald er en ressource - brug den bedre Næste artikel Ja tak til ansvarlig sol over Danmark Ja tak til ansvarlig sol over Danmark