Næste skybrud er på vej – og vi er ikke klædt på

DEBAT: Det næste skybrud er på vej, men vi ved ikke hvornår. Det kræver tid at implementere afværgeforanstaltningerne. Vi skal derfor tænke i helhedsorienterede løsninger, og det kræver politisk vilje og handling, skriver Christian Vesterager, afdelingsleder i rådgivningsfirmaet Alectia.

Af Christian Vesterager
Afdelingsleder i rådgivningsvirksomheden Alectia.

100 års regn er efterhånden blevet til en årlig begivenhed. Vandmasserne skal og kan afværges, ellers kommer det for alvor til at koste. Samfundsmæssigt er investeringen minimal i forhold til omkostningerne ved oversvømmelser og dertil ødelagte værdier. Vi skal i fællesskab blive langt bedre til at flytte vandet væk fra værdierne og samtidig se værdien i vandet.

Effektiviser løsningerne
Derfor, politikere, beslut jer nu - inden næste skybrud. Vi skal finde totalløsninger på skybrudsproblematikken. Enkeltstående lappeløsninger med en faskine hos Hr. og Fru Hansen i et villakvarter batter ikke i det store billede. Der skal tænkes i helheder, og alle må betale en bid af kagen. Politikerne bliver nødt til at få skabt de ordninger, der skal til, så alle får incitamenter til at rykke lokalt og rationelt i fællesskab. Ellers kommer vi ikke nærmere målet, og vi kommer alle til at betale langt mere!

Det er altafgørende, at skybrudsløsninger skabes i fællesskab, rationelt og lokalt. Men først skal de givne geografiske områders potentiale for lokal afledning af regnvand klarlægges. Og vi skal lave vurderingen på alle samfundsmæssige parametre. Vi har de tekniske værktøjer, der kan udregne dette - og det behøver ikke at vælte budgetterne. På den måde får vi viden om, hvilke områder der er mest udsatte, og hvor det kan betale sig at sætte ind over for vandmasserne. Der er ingen grund til at bygge faskiner, regnvandsbede, grønne tage m.v. i områder, hvor det ikke har den store effekt.

Grønnehelhedsløsninger skal være de overordnet mål
Vi kan vælge at fokusere på at investere i at bygge større kloakrør, men det kan bedre betale sig at skrue op for synergierne og de innovative løsninger, end at skrue op for diameteren i kloakrørene. Vi tror på, at den samfundsmæssige merværdi ved grønne helhedsløsninger er langt større. Rådgivningsvirksomheder som ALECTIA er klar med de tekniske løsninger, så det er vigtigt, at rammen bliver sat - så vi i fællesskab kan rykke.

Overordnet skal klimaløsninger og skybrudssikring fokusere på tre ting:

  1. SIKKERHED for borgeren. Sikre værdier og lede vandet væk.
  2. SUNDHED for borgeren. Skille det beskidte fra det rene og afværge sundhedsfare, når oversvømmelserne kommer.
  3. LÆKKERHED for borgeren. Rekreative grønne og blå løsninger i byområder. Grønne områder og blå elementer i bybilledet meget eftertragtede blandt borgerne.
For alle tre områder gælder, at de bidrager med en betydelig samfundsøkonomisk tilvækst.

Spildevandsafgiften kan fremtidssikre det næste skybrud
Skybrudssikring er nødvendigt og ikke blot en form for positivt tilvalg. Vi kan ikke alle bo på en bakketop og flytte vores byer højere op i landskabet. Det vil desuden også koste en masse penge. 

Det blev for nylig sagt på en workshop om klimatilpasning, hvor Ida Auken (SF) havde inviteret ministeriets netværk inden for til debat for at se på klimaudfordringerne, at bygningsmassen i København er mange, mange mia. kr. værd, men at det 'kun' vil koste 2-4 mia. kr. at klimasikre hele København. Det sætter hele skybrudsdebatten i perspektiv.

Det kan godt være, at Altingets undersøgelse viser, at borgerne ikke umiddelbart er villige til at betale en højere spildevandsafgift. Men hvad hvis spørgsmålet i stedet lød: "Vil du helst betale en forholdsvis lille pris her og nu - eller vil du hellere betale en langt højere pris på sigt? Mon ikke den folkelige opbakning så havde været anderledes insisterende?

En ting er sikkert: Vi ved, det næste skybrud rammer. Spørgsmålet er, hvornår politikerne klæder befolkningen på til regn, og hvor stor den samlede regning i sidste ende bliver.      

 

Forrige artikel En indstilling til omstilling Næste artikel Gensidig evaluering er måske hensigtsmæssig