Regeringen dropper eget forslag om at give Ellemann en næse

V-formand og tidligere forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen får ingen næse i våbensagen, fordi samtlige oppositionspartier hellere vil afvente den kommende uvildige undersøgelse.

Hvis muligheden byder sig, plejer oppositionspartier normalt ikke holde sig tilbage for at give kritik eller næser, når de mener, at en minister har håndteret en sag forkert.

Men i våbensagen er historien en anden: Her har en samlet opposition nemlig sagt nej til at give V-formand Jakob Ellemann-Jensen en næse for sin rolle i sagen.

Det skete under torsdagens møde i Finansudvalget, hvor SVM-regeringen efter pres fra oppositionen valgte at trække sit eget forslag om at give den tidligere forsvarsminister en næse.

“Det er ganske besynderligt. Normalt plejer man i oppositionen at kæmpe med næb og kløer for at få lov at give en næse, når en minister har trådt ved siden af,” siger Venstres politiske ordfører, Torsten Schack Pedersen.

Våbensagen, som Altinget har afdækket, har foreløbig ført til, at Jakob Ellemann-Jensen har undskyldt for, at Folketingets partier er blevet vildledt, at Forsvarsministeriets departementschef er blevet forflyttet, og at en uvildig advokatundersøgelse af forløbet er på vej.

Alle partier fra oppositionen havde op til mødet i Finansudvalget sendt en fælles udtalelse, hvor de blandt andet skriver, at det endnu er for tidligt at konkludere på sagen:

"Den senere tid har vist, at sagen stadig ikke er afsluttet, i og med at der løbende kommer nye oplysninger frem, og at der igangsættes en uvildig undersøgelse af sagen," står der.

En næse er en kritik fra Folketinget, som udelukkende er en rent politisk sanktion uden retlige konsekvenser. Da regeringen alene har flertal, kunne den i princippet selv have givet Ellemann en næse. Men det skete altså ikke.

{{toplink}}

"Præmaturt at give en næse"

Altinget kunne mandag beskrive, hvordan også Statsministeriet og Udenrigsministeriet var inde over det forløb, hvor SVM-regeringen i januar arbejdede på at sikre en donation af artillerikanoner til Ukraine og indkøb af erstatningsvåben.

De nye oplysninger fik flere partier til at mistænke Statsministeriet og Udenrigsministeriet for at have været med til at lægge et unødigt stort pres i forløbet op til Danmarks indkøb af nye israelske våben.

Derfor mener Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov, også, at det er ”præmaturt at give en næse på nuværende tidspunkt".

"Vi har brug for at vide mere, især efter at det er kommet frem, at også Statsministeriet og Udenrigsministeriet har været involveret i sagen. Vi skal til bunds i sagen for at vide, hvem der skal have en næse," siger han.

"Regeringen har lagt sit eget forslag ned. Alt andet ville også være komisk."

Torsten Schack afviser, at en næse til Jakob Ellemann-Jensen allerede nu var et forsøg på at lukke sagen ned.  

“Det var ikke et fordækt forsøg på at liste en lille beklagelse afsted mod den daværende forsvarsminister. Og en næse ville på ingen måde have forhindret os i at forholde os til, hvad den kommende undersøgelse måtte vise,” siger han.

Ifølge Altingets oplysninger har en række partier efterspurgt et møde med Troels Lund Poulsen for endnu en gang at diskutere, hvordan en kommende og uvildig advokatundersøgelse skal se ud.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Ubådsjagt i Østersøen er ikke længere en prioritet for Søværnets nye fregatter Ubådsjagt i Østersøen er ikke længere en prioritet for Søværnets nye fregatter Næste artikel Headhunter skal hyre Morten Bæks afløser Headhunter skal hyre Morten Bæks afløser