Konservative: Tiden er løbet fra det danske forbehold

Vi skal ikke have en EU-hær, men Danmark skal droppe forsvarsforbeholdet og melde sig ind i et internationalt samarbejde. Tiden er løbet fra forbeholdet, skriver Niels Flemming Hansen (K).

Af Niels Flemming Hansen
forsvarsordfører og MF, Konservative

I en tid hvor USA de seneste år har haft tendens til at trække sig fra den internationale scene, hvor Rusland, Tyrkiet og Kina har udvist stadig mere aggressiv adfærd, og hvor terrortruslen desværre kun er voksende, er et styrket europæisk sikkerhedspolitisk samarbejde om muligt mere essentielt end før.

Dette er blot nogle af de mange sikkerhedspolitiske udfordringer, som Danmark og de øvrige EU-medlemslandene står overfor, og det er det derfor helt klart for mig, at det er på tide, at Danmark afskaffer forsvarsforbeholdet.

Tiden er vokset fra forbeholdet
Det danske forsvarsforbehold får stadig større konsekvenser.

I 2017 indgik alle EU-medlemslandene med undtagelse af Danmark og Malta eksempelvis et permanent struktureret forsvarssamarbejde, som i løbet af to år afledte 47 sikkerhedspolitiske projekter møntet på nogle af de særlige nye komplekse sikkerhedspolitiske udfordringer, som både de øvrige EU-medlemslande, men også vi, står overfor.

Aftalen inkluderede blandt andet en styrket indsats mod cyberkriminalitet og projekter indenfor luftsystemer, og kan ses som et billede på en af mange vigtige aftaler, som Danmark på grund af forbeholdet er endt med at stå udenfor, og som vi faktisk har brug for i en tid med nye og skiftende trusselsbilleder 

Netop det europæiske forsvarssamarbejde er med til at fremme medlemslandenes militære kapaciteter og evne til at håndtere de komplekse sikkerhedsudfordringer og trusselsbilleder, vi ser i dag.

De nævnte trusselsbilleder er få af mange eksempler på, hvordan tiden og truslerne har ændret sig, siden det danske forsvarsforbehold blev en realitet tilbage i 1992. Vi bør i min optik følge med tiden og indgå en ny europapolitisk aftale, som rummer at forsvarsforbeholdet afskaffes.

Nej til EU-hær, Ja til samarbejde
Skal vi så have en EU-hær? Nej, vi skal selvfølgelig bibeholde vores egen militære kapacitet, men sagen er den, at et international samarbejde er helt afgørende for vores fælles frihed.

Det europæiske fællesskab har siden dets oprettelse i 1952 været et fredens projekt, og er en afgørende platform for at beskytte danske interesser. Sammen står vi stærkere, det er EU i sig selv et bevis på.

Forsvarssamarbejdet i EU sker også i tæt samarbejde med Nato, og er i fuld overensstemmelse med Nato's retningslinjer. Afskaffede man forsvarsforbeholdet, ville man kunne sikre ikke blot en aktiv udenrigspolitik i Nato men også i EU. Selvfølgelig er NATO og musketereden fortsat vigtigst, men en større dansk rolle i EU's militære og forsvarspolitiske samarbejde, ville kun styrke samarbejdet med Nato. 

Det, forbeholdet i øjeblikket betyder, er, at Danmark ikke sidder med, når der forhandles på forsvarsområdet i EU. Det stiller os desværre uden nogen rolle i EU på sikkerheds- og forsvarsområdet. Var vi derimod en del af det sikkerhedspolitiske samarbejde, ville vi i højere grad være i stand til ikke kun at præge dagsordenen, men også være bedre rustet overfor de udefrakommende militære udfordringer.

Tiden er derfor inde. Vi bør afskaffe forsvarsforbeholdet og således få plads ved det forsvars- og sikkerhedspolitiske forhandlingsbord i EU, så vi bliver en del af det fællesskab, der er, som bedre er i stand til at værne om vores demokratiske værdier, end vi er alene.

Forrige artikel Professor: Kristian Jensen-udnævnelsen er et symptom på en vigende respekt for faglighed Professor: Kristian Jensen-udnævnelsen er et symptom på en vigende respekt for faglighed Næste artikel Kinas ambassadør i Danmark: Kina bekæmper terrorisme med uddannelse og udvikling Kinas ambassadør i Danmark: Kina bekæmper terrorisme med uddannelse og udvikling