Claus Hjort tiltales for at røbe statshemmeligheder: "Det er selvsagt alvorligt"

Anklagemyndigheden har tiltalt tidligere forsvarsminister og folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksen (V) for at have videregivet hemmeligheder af betydning for statens sikkerhed. Han afviser alle anklager: "Jeg bestrider at have overskredet grænserne for min vidtgående ytringsfrihed som politiker."

Claus Hjort Frederiksen (V) er blevet tiltalt for i flere tilfælde at have røbet statshemmeligheder.

Tiltalen sker efter justitsminister Peter Hummelgaard (S) har godkendt en indstilling fra Anklagemyndigheden om at rejse tiltale mod det tidligere folketingsmedlem, som ikke længere er omfattet af parlamentarisk immunitet.

Claus Hjort Frederiksen bekræfter på Facebook, at han har fået forelagt et anklageskrift fra betjente fra Politiets Efterretningstjeneste.

Han fastholder, at han ikke er skyldig i anklagen om videregivelse af statshemmeligheder, og at alle hans udtalelser falder indenfor hans ytringsfrihed som folketingsmedlem.

”Jeg bestrider at have overskredet grænserne for min vidtgående ytringsfrihed som politiker, og jeg har ikke afsløret angivelige statshemmeligheder. Punktum," skriver han på Facebook.

Det er et udsagn, der står i modsætning til tiltalen.

Ifølge Statsadvokaten har Claus Hjort Frederiksen flere gange røbet eller videregivet statshemmeligheder.

”Det er selvsagt alvorligt, når højt klassificerede oplysninger, der er belagt med tavshedspligt, og som er væsentlige for efterretningstjenesternes arbejde med at beskytte Danmark, bliver videregivet til uvedkommende. Det kan skade forholdet til efterretningstjenesternes samarbejdspartnere, svække tilliden til efterretningstjenesterne og gøre det sværere for dem at udføre deres arbejde,” siger statsadvokat Jakob Berger Nielsen, Statsadvokaten i Viborg.

Grundet sagens indhold vil anklagemyndigheden også anmode om at sagen vil blive behandlet for lukkede døre.

Men det er ikke en vurdering, der falder i god jord hos Claus Hjorth Frederiksen. Den tidligere forsvarsminister skriver på Facebook, at han vil kæmpe imod Anklagemyndighedens ønske om at føre retssagen for lukkede døre.

"Jeg vil kæmpe til yderste for at få dem slået op på vid gab," skriver han.

Han vil ligeledes anmode, at sagen bliver en såkaldt nævningesag fremfor en domsmandssag, som Anklagemyndigheden lægger op til, fordi der ifølge ham er ”tale om en politisk sag”.

"Det var ikke sådan, jeg havde drømt om at mit otium skulle være, men når det ikke kan være anderledes, er jeg klar til at tage det slag med, og jeg har både kræfter og overskud til at gå hele vejen,” skriver Claus Hjort Frederiksen og tilføjer, at han ikke har flere kommentarer på nuværende tidspunkt.

{{toplink}}

Tiltale kommer 10 måneder efter indstilling

Anklagemyndigheden har ikke sat ord på, hvad Claus Hjorth Frederiksen konkret er under anklage for at have gjort.

Claus Hjort Frederiksen bekræfter, at anklageskriftet er klassificeret som hemmeligt, og derfor vil han holde det for sig selv.

Den tidligere Venstre-profil har dog selv tidligere fortalt, at sigtelsen skyldes, at han i en række interviews med flere medier har omtalt et hemmeligt kabelsamarbejde mellem Danmark og USA.

I en række efterfølgende medieoptrædener har den tidligere forsvarsminister forklaret sin markante udtalelser med, at han blot gentog informationer, som whistle-bloweren Edward Snowden allerede havde lækket i 2013. Men også, at de skulle ses som led i en politisk begrundet kritik af den daværende forsvarsminister Trine Bramsen.

I august 2020 valgte Trine Bramsen nemlig at hjemsende tre FE-chefer. Baggrunden for det var en række beskydninger om mulige ulovligheder fremsat af Tilsynet med Efterretningstjenesterne.

Efterfølgende afgjorde en undersøgelseskommission dog, at der ikke var noget at komme efter i den konkrete sag.

Sagen blev dog endnu mere dramatisk, da det sidste år kom frem, at FE-chef Lars Findsen var én af dem, der var blevet hjemsendt. Og i september sidste år blev han tiltalt for at have lækket højt klassificerede oplysninger. Det skete, efter Politiets Efterretningstjeneste i månedsvis - efter hans hjemsendelse - havde overvåget hans hjem og hans telefon.

Allerede i maj sidste år indstillede Rigsadvokaten til daværende justitsminister Mattias Tesfaye (S), at der blev rejst tiltale mod Claus Hjort Frederiksen. En indstilling, som han agtede at følge, men dengang var Hjort stadig medlem af Folketinget, og derfor krævede det en ophævelse af hans parlamentariske immunitet.

Det kunne justitsministeren ikke få et flertal for. Enhedslisten og samtlige borgerlige partier afviste at ophæve den tidligere topministers immunitet, fordi de ikke kunne få tilstrækkelige informationer om sagens indhold.

Men ved folketingsvalget genopstillede Claus Hjort ikke, og dermed har der siden 1. november været mulighed for at rejse tiltalen.

Hjort kræver undersøgelse af FE-sag

Lørdag beklagede Hjort sig over, at der fortsat ikke var sket noget nyt i hans sag, selvom det var tre måneder siden, at han forlod Folketinget og mistede sin immunitet.

I et opslag på Facebook opfordrede han justitsministeren til ”at tage sagen ud af syltekrukken.”

Han fortalte samtidig, at hans ageren i sagen, som nu koster en sigtelse for videregivelse af statshemmeligheder, udelukkende var et forsvar for de medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste, herunder Lars Findsen, som blev hjemsendt. Han efterlyste samtidig, at Folketinget nedsætter en undersøgelse af sagens forløb.

{{toplink}}

”Det gør det jo helt påkrævet at en kommission finder ud af hvem der så har truffet beslutninger om Findsens anholdelse, totalaflytningen af hans hjem og sommerhus og at man skal fortælle partiledere i folketinget om seksuelle forhold. Undersøges bør min sag også. Hvorfor, hvornår og af hvem blev forløbet i forhold til mig sat iværk?” skriver han på Facebook.

Den nye SVM-regering har i sinde at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal se på forløbet bag FE-sagen. En samlet opposition er dog utilfreds med de varslede rammer for undersøgelsen og har krævet, at sagen i stedet bliver undersøgt i regi af Folketingets granskningsudvalg.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Claus Hjorth Frederiksen, men det har ikke været muligt.

,

Forrige artikel Temadebat: Kyiv kalder! Hvor står vi efter et års krig i Ukraine? Temadebat: Kyiv kalder! Hvor står vi efter et års krig i Ukraine? Næste artikel “Så må jeg jo risikere fængselsstraf”: Det har Claus Hjort sagt offentligt om spionsamarbejde “Så må jeg jo risikere fængselsstraf”: Det har Claus Hjort sagt offentligt om spionsamarbejde