Vi har brug for professionsmasteruddannelser

DEBAT: Større sammenhæng i uddannelsessystemet med én lovgivning for hele området er væsentligt, men professionshøjskolerne mangler stadig at få lov til at udbyde særlige professionsmasteruddannelser. Sådan skriver Erik Knudsen fra Professionshøjskolernes Rektorkollegium.

Af Erik Knudsen
Formand, Professions-
højskolernes Rektorkollegium


Gode ambitioner

Professionshøjskolernes Rektorkollegium bakker op om uddannelsesminister Morten Østergaards ambition om at skabe et mere sammenhængende videregående uddannelsessystem. Der er positivt, at indsatsen retter sig både mod rammerne for de videregående uddannelser og selve uddannelserne. Samtidig er det væsentligt at forenkle og samle lovgivningen for alle de videregående uddannelser, og vi ser frem til at være med at udforme den i den dialog, som ministeren lægger op til.

Mangler fokus på forskelle i videngrundlaget
En række væsentlige elementer adresseres imidlertid ikke i redegørelsen. De videregående uddannelser har forskelligt videngrundlag. Redegørelsen lægger op til et mere forpligtende samarbejde om forskning og udvikling på tværs af sektorer, men nævner ikke den udfordring, der ligger i, at erhvervsakademier og professionshøjskoler har et udviklingsbaseret videngrundlag, mens universiteter er forskningsinstitutioner. Professionshøjskolerne skal have mulighed for at bedrive anvendt forskning og udvikling, og der skal sikres en permanent bevilling hertil. Spørgsmålet er, hvordan den ambition vil blive håndteret i visionen om større sammenhæng. Imødekommelse af dette behov vil skabe et bedre grundlag for et tættere samspil med universiteterne om vidensopbygning og vidensudvikling på professionshøjskolernes kerneområder og samtidig understøtte muligheder for at skabe bedre sammenhæng i uddannelsessystemet.

Professionsmaster - ja tak!
Ministeren ønsker uddannelse gennem hele livet med fokus på udvikling af masteruddannelserne. Det sidste hilser vi meget velkommen i professionshøjskolesektoren, hvor vi længe har kæmpet for at få lov til at udbyde professionsmasteruddannelser, som er en ny type masteruddannelse med vægt på samspil med og øget anvendelighed i praksis. Vi fornemmer en åbning her fra ministerens side, selvom udvikling af professionsmasteruddannelser ikke er direkte omtalt i redegørelsen.

Innovation og entreprenørskab er vejen til vækst
Endelig har ministeren fokus på innovation og entreprenørskab i alle videregående uddannelser. Det er en central ambition for professionshøjskolerne at være med til at give de kommende sygeplejersker, pædagoger og lærere kompetencer til både innovation og entreprenørskab. Derved kan de medvirke til at sikre en høj innovationskraft i både den offentlige og private sektor i fremtiden. Det er helt afgørende for Danmarks vækstevne, og en højere vækstevne er nødvendig for at kunne finansiere en fortsat udbygning af uddannelsesindsatsen. Derfor hilsner vi også målsætningen om en styrket overgang til arbejdsmarkedet gennem erhvervssamarbejde og praktik meget velkommen.

Positivt med en vision
Det er positivt, at der nu foreligger en vision for udviklingen af videregående uddannelser i Danmark. Det er også positivt, at der lægges op til en inddragelse af uddannelsesinstitutionerne om visionerne. Vi aner, at der kunne være norsk inspiration i udspillet, men der er stadig mange ubekendte. Vi i Professionshøjskolernes Rektorkollegium ser frem til, at det bliver uddybet i de kommende måneder.

 

Forrige artikel Positivt at Østergaard vil afskaffe suppleringskurser Næste artikel Stort behov for at måle uddannelseskvalitet og samfundsværdi Stort behov for at måle uddannelseskvalitet og samfundsværdi