SF er størst blandt akademikere: "En meget, meget vigtig gruppe," siger valgforsker

Socialdemokratiet er blevet væltet af pinden som det største akademikerparti, men SF kan dog ikke føle sig helt sikre. Der er nemlig tale om en vælgergruppe, som hurtigt kan flytte sig igen, siger valgforsker Kasper Møller Hansen.  

Hver femte vælger med mindst en femårig kandidatgrad fra et universitet ville stemme på SF, hvis der var valg i dag.

Og det gør partiet til det største blandt akademikervælgerne, som udgør cirka 13 procent af det samlede vælgerhav.

Det viser en analyse, som valgforsker og professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har foretaget for Altinget.

Siden valget i 2022 er SF gået frem blandt vælgerne med en lang videregående uddannelse fra 10,8 til 20,9 procent i september 2024.

SF overtager dermed pladsen som det største akademikerparti fra Socialdemokratiet. Og ifølge Kasper Møller Hansen er det også herfra, partiet henter mange af sine nye akademikervælgere.

"Denne vælgervandring fra sker blandt andet på grund af diskussionen af spareplaner i den offentlige sektor, afskaffelsen af store bededag og udflytning af statslige arbejdspladser," siger han og fortsætter:

"Særligt er spørgsmålet om statslige arbejdspladser ikke lige akademikernes kop te i byer som Aarhus og København, for så skal de pludselig flytte til Hjørring eller Næstved, og det vil de ikke."

Ifølge Kasper Møller Hansen er det særligt SF’s fokus på, hvor partiet og regeringen er uenige, der har sikret dem fremgang hos akademikerne.

"SF er gode til at promovere sig som et klart alternativ til Socialdemokratiet," siger han

"De har været gode til at lægge sig på venstre side af Socialdemokratiet ved at være mere ambitiøse med den offentlige sektor, og sige: ’Vi vil lidt mere på pension, lidt mere på løn til offentligt ansatte og lidt mere på arbejdsforhold’."

Mens SF er det mest populære parti for akademikere, placerer Dansk Folkeparti sig i den modsatte ende af skalaen. Hvis der var valg i dag, ville DF kun få 0,9 procent af stemmerne fra vælgere med minimum en kandidatgrad.

Kritikken skal fortsætte

Ifølge Kasper Møller Hansen er det "fantastisk" for SF, at deres vælgersammensætning har ændret sig, for "det er en meget, meget vigtig gruppe".  

"Akademikere er de mest aktive, når det kommer til at få sat deres kryds ved valg. Det er en vælgergruppe, man kan regne med. Har man dem, er man også sikker på, at de går ned og stemmer på en."

Men det er også en gruppe, som kan være "meget højlydt og præcise, når de stiller krav til politikerne," siger Kasper Møller Hansen.

Hvad er politisk vigtigt for de akademiske vælgere? 

"Der er flere ting, men eksempelvis bliver nedlæggelse på sundhedsstillinger og nedskæringer på gymnasierne mødt med et ‘nej tak' fra den her gruppe."  

"For SF bliver det derfor afgørende at fastholde en tydelig og skarp profil. De har været dygtige til at være kritiske overfor regeringen, og Socialdemokratiet har bevæget sig til højre i denne regering, blandt andet ved at sænke skatten, hvilket denne vælgergruppe ikke kan lide."

I en sms skriver SF’s politisk ordfører, Signe Munk, at hun er "glad for opbakningen til at trække Danmark i en både rødere og retfærdig retning":

"Vi fortsætter med at kritisere SVM-regeringens skæve skattelettelser, når pengene kunne være brugt i børnehaver, folkeskoler, plejehjem eller sygehuse."

{{toplink}}

Et folkeparti

Selvom SF er størst blandt akademikere, er de ikke det parti, der har den største andel af akademiske vælgere. Den titel går til Radikale, hvor akademikere udgør 34,2 procent.

For SF er deres to største vælgergrupper personer med korte videregående- og erhvervsfaglige uddannelser, der udgør henholdsvist 27,9 og 22,9 procent af partiets vælgere.

Til sammenligning udgør personer med en lang videregående uddannelse 19 procent af SF’s vælgertilslutning.

"For mig er det sådan set ikke så vigtigt, hvor - eller om - SF lige er størst hos nogle," skriver Signe Munk.

"Vi er ikke et parti bestemt af snævre interesser fra erhvervslivet eller enkelte vælgergrupper, men et folkeparti der ønsker et sammenhængende Danmark."

{{toplink}}

De er stadig socialdemokrater

Det kan være klogt for SF ikke at blive alt for glade for deres nye vælgergruppe, for de hurtigt kan forsvinde igen.

Ifølge Kasper Møller Hansen kan SF nemlig ikke bare læne sig tilbage og tro, at de har sikret sig akademikergruppen, da der stadig kun er tale om meningsmålinger og ikke valgresultater.

"Disse vælgere er ikke særlig loyale, de har ikke engang stemt SF ved et folketingsvalg endnu, de er stadig socialdemokrater," siger han.  

Men Kasper Møller Hansen pointerer også, at mange af de her tidligere socialdemokrater har stemt SF ved Europa-parlamentsvalget, og det er en god start.

"Nu har de prøvet at stemme på partiet, og det gør, at deres kryds langsomt begynder at vokse sig mere fast på SF. Men hvis SF træder ved siden af, vil gruppen hurtigt flytte sig igen." 

{{toplink}}

Forrige artikel Ny forskningskommissær skal gentænke Det Europæiske Forskningsråd Ny forskningskommissær skal gentænke Det Europæiske Forskningsråd Næste artikel Regeringen præsenterer uddannelsesudspil 8. oktober Regeringen præsenterer uddannelsesudspil 8. oktober